Στο μικροσκόπιο του Σόιμπλε και η γαλλική οικονομία

Παρέμβαση του γερμανού υπουργού  Οικονομικών ο κ. Σόιμπλε στα εσωτερικά της Γαλλίας αποκαλύπτει αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση από το Παρίσι.  Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο κ Σόιμπλε ζήτησε από τους πέντε ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, τους επονομαζόμενους και πέντε σοφούς, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταρτίσουν μελέτη για την γαλλική οικονομία.

Ο κ. Σόιμπλε έθεσε το ζήτημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και της γενικότερης κατάστασης της γαλλικής οικονομίας πριν από λίγες ημέρες όταν συναντήθηκε με τους πέντε σοφούς.

«Η ανησυχία αυξάνεται δεδομένης της έλλειψης δράσης από πλευράς της γαλλικής κυβέρνησης όσον αφορά αλλαγές στην αγορά εργασίας», δήλωσε στο Reuters ο κ. Λάρς Φέλντ, ένας εκ των ανεξάρτητων συμβούλων.

Οι πέντε σοφοί κατέστησαν σαφές ότι το αίτημα του κ. Σόιμπλε δεν είναι επίσημο, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
αρνήθηκε να σχολιάσει «ανεπίσημες συζητήσεις» του κ. Σόιμπλε.

Οι πέντε σοφοί δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσει την προτροπή Σόιμπλε και, σύμφωνα με μια πηγή του Reuters, αν το
κάνει πιθανότατα θα συντάξει τη μελέτη από κοινού με κάποιο γαλλικό ίδρυμα.

Παρ’ όλα αυτά είναι σαφές ότι οι ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι ανησυχούν για την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τη γερμανική οικονομία που παρουσίασαν την προηγούμενη Τετάρτη, οι πέντε σοφοί
αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας αποτελεί πηγή ανησυχίας δεδομένων των τάσεων ύφεσης που επικρατούν στην Ευρωζώνη και αμφιβάλουν κατά πόσο τα μέτρα λιτότητας που έχει ανακοινώσει η γαλλική κυβέρνηση επαρκούν προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Προς το παρόν το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν Ευρωζώνη δεν είναι πλέον η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Ιταλία. Αντιθέτως, είναι η Γαλλία, διότι δεν έχει κάνει τίποτα προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της και μάλιστα κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση», λέει ο κ. Φελντ.