Στο μικροσκόπιο της τρόικας για άλλη μια φορά η ελληνική οικονομία

Αρχίζει σήμερα, στις 11 το πρωί, με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας για το α΄ εξάμηνο εφέτος. Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι ο νέος έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τον μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τότε, πιθανόν να «ανοίξει ο δρόμος» για την ανακεφαλαιοποίηση και των ελληνικών τραπεζών αναδρομικά μέσω ESM και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ.

Επίσης, προσδοκά να έχει δοθεί νωρίτερα και η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καμία εκκρεμότητα στα τρία προαπαιτούμενα (νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς και δράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).

Όμως, οι τωρινές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πραγματοποιηθούν στη «σκιά» της έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ, με τους επικεφαλής του Ταμείου να ασκούν ισχυρές πιέσεις για ένα νέο μεγάλο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους.