Στο Μαυροβούνιο μεταβαίνει ο ΠτΔ την ερχόμενη εβδομάδα

Στο Μαυροβούνιο μεταβαίνει ο ΠτΔ την ερχόμενη εβδομάδα

Βαρυφορτωμένο είναι το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για το επόμενο διάστημα.

Οι συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις διπλωματικές σχέσεις της Κύπρου και τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του μέλους της ΡΑΕΚ Νεόφυτου Χατζηγεωργίου. O Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό.

Το διήμερο, 5 και 6 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο. Θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Μίλο Ντουκάνοβιτς, ενώ θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου-Μαυροβουνίου στον τομέα της ναυτιλίας.

Στις συναντήσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναφερθεί στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και θα τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού. Επίσης, θα ενημερώσει για το Κυπριακό, την πρόταση του για τα ΜΟΕ και την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το Μαυροβούνιο είναι υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κύπρος υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει επίσης τους συνομιλητές του στο Μαυροβούνιο για τις παράνομες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στην ατζέντα των συναντήσεων θα περιληφθούν ασφαλώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στις 7 Απριλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί την Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κα Βικτόρια Νούλαντ. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση με την κα. Νούλαντ αναμένεται ότι ο Πρόεδρος θα αναλύσει την πρόταση του για τα ΜΟΕ και θα αναφερθεί στην ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι δεδομένο. Την ίδια μέρα έχει καθοριστεί συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή, 8 Απριλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για το Κυπριακό, τις εξελίξεις στα ενεργειακά και για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, την ομογενειακή οργάνωση AHEPA.

Ακολούθως, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λάρνακα για την ανάληψη διαχείρισης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης από επενδυτή.

Το βράδυ της ίδιας μέρας θα παραστεί στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας του Δήμου Πάφου με το American University of Beirut.