Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις Συνόδους των Συμβουλίων Εξωτερικών Σχέσεων και Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθούν στις 25 και 26 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει σε κοινή σύσκεψη Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών κατά την οποία θα παρουσιαστεί η έκθεση προόδου για το δεύτερο έτος της εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ και θα συζητηθούν θέματα άμυνας και ασφάλειας, όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), η στρατιωτική κινητικότητα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη και η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Περαιτέρω, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, κ. Jens Stoltenberg για τη συνεργασία ΕΕ-NATO σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

Επίσης, μετά από πρωτοβουλία και αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων θα εξετάσει τις σχέσεις ΕΕ- Ιορδανίας και τρόπους στήριξης της χώρας. Αναμένεται, εξάλλου, να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, στην Υεμένη και το Μάλι.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα προβεί στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 28 και 29 Ιουνίου. Κατά τη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η στρατηγική διεύρυνσης και οι εκθέσεις προόδου των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, συμπεριλαμβανομένου της Τουρκίας, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στην παρουσία του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, κ. Michel Barnier.

Κατά την παραμονή του στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Alexander Stubb και τον Διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit κ. Michel Barnier, ενώ θα παρευρεθεί και σε πρόγευμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας που διοργανώνει ο Έλληνας Υπουργός κ. Νίκος Κοτζιάς.