Στο Λονδίνο εκατοντάδες ηγέτες και αξιωματούχοι για το ύστατο χαίρε στη βασίλισσας Ελισάβετ

Η εβδομάδα ξεκινάει με το τελευταίο και σημαντικότερο κεφάλαιο του σχεδίου «Η Γέφυρα του Λονδίνου». Η προσοχή της διεθνούς κοινότητας έχει στραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί, άλλωστε, βρίσκονται εκατοντάδες ηγέτες και προσωπικότητες από όλες τις γωνιές του κόσμου για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, έντεκα ημέρες μετά τον θάνατό της. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πυκνό 24ωρο, με πολλαπλές εκδηλώσεις, τελετές και δεξιώσεις.

Στην πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965, θα παρευρεθούν δύο χιλιάδες καλεσμένοι, σχεδόν όλοι εξ’αυτών VIP. Συνολικά έχουν κληθεί 500 αρχηγοί κρατών και ξένες αντιπροσωπείες. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών επέλεξαν να επισκεφτούν χθες και το Γουεστμίνστερ, αλλά και να γράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τη Βασίλισσα. Ο Τζο Μπάιντεν, μάλιστα, φάνηκε ιδιαίτερα συγκινημένος με την σύζυγό του. Το ζεύγος Μακρόν επικρίθηκε για την επιλογή αθλητικών παπουτσιών και γυαλιών ηλίου. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαιρ Μπολσονάρου κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύθηκε το γεγονός, ενόψει εκλογών. Βρέθηκε στο Λονδίνο να εκφωνεί μια ομιλία στους υποστηρικτές του σχετικά με τους κινδύνους των αριστερών, τις αμβλώσεις και την «ιδεολογία του φύλου».

Μιλώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του Βραζιλιάνου πρέσβη του 19ου αιώνα στο Μέιφερ, εξέφρασε «βαθύ σεβασμό» για τη βασιλική οικογένεια και τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και ισχυρίστηκε ότι η ο σεβασμός αυτός ήταν ο «κύριος λόγος» της επίσκεψής του στο Λονδίνο. Όμως ο Μπολσονάρου -ο οποίος φαίνεται έτοιμος να χάσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα στη Βραζιλία- πέρασε αμέσως σε προεκλογική εκστρατεία, παρά τη στιγμή του πένθους. Κάποιοι από αυτούς πέρασαν και το κατώφλι του Νο 10, στη Ντάουνινγκ στριτ, συνομιλώντας με τη Λις Τρας.