Στο Κάιρο ο ΠτΔ για τη συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών – Αλ Σίσι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έφθασε πριν από λίγο στο Κάιρο, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση ανάμεσα σε Ευρωπαίους ηγέτες και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Η Συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής και Συνολικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου κατά την οποία θα υπογραφτεί Κοινή Διακήρυξη ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο.

Γύρω στο μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση με τους άλλους συμμετέχοντες Ευρωπαίους ηγέτες, τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, τον καγκελάριο της Αυστρίας και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μεταβούν στο Προεδρικό Παλάτι, όπου θα έχουν χωριστές διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αιγύπτιο ομόλογο του αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 2μμ.

Στις 3μμ, θα ακολουθήσει Συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Αιγύπτου και όλους τους συμμετέχοντες Ευρωπαίους ηγέτες και στη συνέχεια, στις 4.30μμ αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των χωρών που συμμετέχουν στη Συνάντηση.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος αλ Σίσι θα υπογράψουν την Κοινή Διακήρυξη στην παρουσία όλων των ηγετών.

Γύρω στις 6μμ, αναμένεται να γίνουν δηλώσεις των επτά ηγετών στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα παραθέσει στη συνέχεια δείπνο προς τιμή των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, τον Επικεφαλής του Διπλωματικού του Γραφείου κ. Δώρο Βενέζη και υπηρεσιακούς παράγοντες, θα επιστρέψει στην Κύπρο απόψε.