Στο Ευρωπαικό Δικαστήριο η Ελλάδα για τα πληροφοριακά συστήματα του ΙΚΑ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις στην υπόθεση της αγοράς των πληροφορικών συστημάτων στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση της σύμβασης αγοράς πληροφοριακών συστημάτων για το ΙΚΑ

χωρίς τις παράνομες ρήτρες που τελικά συμπεριλαμβάνονται στην αρχική πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Οι κοινοτικοί κανόνες αποσκοπούν στην εξασφάλιση θεμιτού και διαφανούς ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων.

Εάν οι κανόνες δεν γίνονται σεβαστοί, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει κίνδυνος, όχι μόνο μικρότερου ανταγωνισμού αλλά και αναποτελεσματικής διάθεσης των δημόσιων πόρων.

Η Επιτροπή διαβίβασε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011 αιτιολογημένη γνώμη, με την οποία ζήτησε να συμμορφωθεί με το Κοινοτικό Δίκαιο. Δεδομένου ότι η τελική απάντηση των ελληνικών αρχών δεν υπήρξε ικανοποιητική, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.