Στουρνάρας:”Πατριωτικό καθήκον να πετύχει η επαναγορά ομολόγων”

“Η επαναγορά ομολόγων πρέπει να πετύχει. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να πετύχει”,  δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο Γιάννης Στουρνάρα αναφερόμενος στη σημασία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Ένας επιβεβλημένος από την ΕΕ και το ΔΝΤ στόχος που λήγει μέσα στο Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίστηκε ωστόσο ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει στόχος για ένα πρόγραμμα που είναι πλήρως εθελοντικό, αλλά θα πρέπει αυτός ο “στόχος” να μην είναι υπερβολικά υψηλός, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει.

Όσο για την προέλευση της χρηματοδότησης για την επαναγορά ομολόγων, τόνισε ότι τα χρήματα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στις δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα, αλλά είναι κάτι επιπλέον, που μπορεί να καλυφθεί με νέο δανεισμό, ή ακόμα και από κάποιες αποκρατικοποιήσεις.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν υπάρχει “plan B” σε περίπτωση που η επαναγορά χρέους δεν πετύχει, απάντησε ότι υπάρχει, αλλά δε θέλησε να το αποκαλύψει.

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι μπορεί να ήταν πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση, στο τέλος όμως έφερε μία πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί επισημάνθηκε στους υπουργούς ότι πρέπει να γνωρίζουν πως “οι επόμενοι μήνες είναι μήνες σκληρής δουλειάς”.