Στον Γιούνκερ το χρίσμα των «28» για την προεδρία της Κομισιόν

Τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προτείνουν κατά πλειοψηφία οι ηγέτες των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την θέση του προέδρου της Κομισιόν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Η επιλογή του 59χρονου βετεράνου αξιωματούχου της Ε.Ε. (είχε διατελέσει και πρόεδρος του Eurogroup) έγινε παρά την αντίθεση της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία θεωρεί τον κ. Γιούνκερ υπερβολικά «φεντεραλιστή», δηλαδή οπαδό της εμβάθυνσης της ομοσπονδιοποίησης της Ένωσης.

Οι μόνοι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι ψήφισαν τελικώς εναντίον της υποψηφιότητας του κ. Γιούνκερ ήταν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο ομόλογός του της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Η ψηφοφορία, η οποία οδήγησε σε αποτέλεσμα 26 έναντι 2 αποτέλεσε ρήξη με μια παράδοση οι βασικές θέσεις αξιωματούχων στις Βρυξέλλες να πληρούνται με συναίνεση των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε., αποτυπώνοντας την ένταση των βρετανικών ενστάσεων για το πρόσωπο του κ. Γιούνκερ.

Για τον διορισμό του κ. Γιούνκερ στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χρειάζεται η έγκριση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών, σε μία ψηφοφορία επί της πολιτικής του ατζέντας η οποία θα διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου.