Στοιχεία σοκ-Πληρώνουν τους εγαζόμενους με κουπόνια και με κάρτες Βουλγαρίας!

Τις παράνομες πρακτικές εταιρειών πώλησης κουπονιών, οι οποίες προτρέπουν ακόμα και μεγάλους εργοδότες να αντικαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Αναφέρει επίσης ότι η δεύτερη νέα «μόδα» τους τελευταίους μήνες είναι οι προσλήψεις Βουλγαρίας και οι προπληρωμένες κάρτες «μισθοδοσίας» Βουλγαρίας και Κύπρου.

Εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου ιδρύουν εταιρείες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους με έδρα το εξωτερικό,ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στα κουπόνια, η ΟΙΥΕ επισημαίνει πως οι εταιρείες πώλησής τους διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους, τη στιγμή που ο κανόνας στην αγορά εργασίας επιτάσσει περικοπές πρόσθετων παροχών. «Στην πραγματικότητα, αυτό που προτείνουν είναι τρόπους εισφοροδιαφυγής και αντικατάστασης του μισθού με…”αντίδωρα”. Την ίδια και σημαντικότερη ευθύνη έναντι του νόμου έχουν και οι εταιρείες που δέχονται να κάνουν χρήση αυτών των κουπονιών, καθώς στην πραγματικότητα υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες κ.λπ.), υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Σχετικά με τις προσλήψεις Ελλήνων με έδρα τη Βουλγαρία, η ΟΙΥΕ εξηγεί πως η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με προπληρωμένες κάρτες και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι παράνομες, αφού ούτε πληρωμή μισθού σε είδος επιτρέπεται, ούτε εργασία εντός της ελληνικής επικράτειας με πρόσληψη σε άλλη χώρα. Για την πάταξη του φαινομένου εν τη γενέσει του, διότι οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι σε μια αγορά εργασίας πραγματική “ζούγκλα”, η Ομοσπονδία καλεί το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να ξεκινήσουν εκτεταμένους ελέγχους, σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές και την Οικονομική Αστυνομία.