Στοίχημα: Τύχη ή γνώση;

Οτιδήποτε έχει να κάνει με τζόγο είναι βέβαιο ότι βασίζεται στην τύχη.

Το στοίχημα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, οι περισσότεροι παίκτες βασίζονται στη γνώση για να ποντάρουν. Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ανάλυση, ας πάρουμε ως δεδομένο ότι για να νικήσει κάποιος στο στοίχημα χρειάζεται και τα δύο: Τύχη και γνώση. Γνώση και τύχη. Βάλτε τα με όποια σειρά θέλετε. Ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα τυχερό παιχνίδι. Αυτή είναι όμως μια γενική άποψη, κυρίως για εκείνους που δεν γνωρίζουν με ακρίβεια το πώς παίζεται το στοίχημα.

Επί της ουσίας είναι ένα τεχνικό παιχνίδι στο οποίο η τύχη παίζει αρκετές φορές σημαντικό ρόλο. Εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που διαχειρίζεστε το κεφάλαιό σας και από την ικανότητα πρόβλεψης του αποτελέσματος.

Τι είναι τύχη;

Τον Νοέμβριο του 2017 μια 59χρονη Βρετανίδα πόνταρε μία λίρα σε 12 παιχνίδια σε πρακτορείο του William Hill. Τα έπιασε όλα και το ποσό που κέρδισε ήταν 574.278 λίρες, κάτι παραπάνω δηλαδή από 650.000 σε ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μόνο που έπαιξε ρόλο στο ποντάρισμά της ήταν η τύχη. Ακόμη και αν είχε γνώση για τα 12 ματς που επέλεξε και τις προβλέψεις που έκανε, στάθηκε απόλυτα τυχερή.

Η 59χρονη γυναίκα δεν θα μπορούσε να ξαναποντάρει την επόμενη μέρα και να κερδίσει με τον ίδιο τρόπο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η έννοια της τύχης ή της ατυχίας στο στοίχημα έχει να κάνει και με τον τρόπο παιχνιδιού. Οι περισσότεροι που παίζουν συστηματικά, δεν παραδέχονται σχεδόν ποτέ ότι κερδίζουν από τύχη. Συνήθως θυμούνται ότι έχασαν από καθαρή ατυχία ένα στοίχημα. Η ήττα έχει να κάνει με εξωγενείς παράγοντες και η νίκη με τη σωστή πρόβλεψη.

Η στατιστική είναι γνώση

Ο παίκτης που ποντάρει συστηματικά σε ένα φαβορί έχει περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσει το στοίχημα του. Σε αντίθεση με κάποιον που ποντάρει πάνω σε αουτσάιντερ κυνηγώντας καλύτερες αποδόσεις. Με βάση τη στατιστική μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη τακτική πάνω στο παιχνίδι. Έτσι, είναι αρκετές φορές πιθανό να αποφευχθεί η ατυχία ή να εμφανιστεί ως σύμμαχος η τύχη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα κερδισμένα στοιχήματα καθορίζονται περισσότερο από τη γνώση. Μια δυνατή ομάδα θα νικήσει και στην κακή της μέρα. Θα σκοράρει στο 90’+, θα πάρει ένα πέναλτι αμφισβητούμενο, θα φτάσει στη νίκη λόγω φανέλας. Ο καλός παίκτης τα έχει υπόψη του όλα αυτά, ενώ γνωρίζει πολύ καλά και την κατάσταση της ομάδας στην οποία ποντάρει τα χρήματά του.

Η γνώση βέβαια δεν εγγυάται την επιτυχία βραχυπρόθεσμα αλλά συνήθως μακρυπρόθεσμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να δείχνετε υπομονή και να μην παρεκκλίνετε από το πλάνο σας.

Το μεγάλο ποντάρισμα

Είναι συνήθως οι αποδόσεις του 1,20 που μπορεί να προτιμούν ακόμη και επαγγελματίες παίκτες. H Μάντσεστερ Σίτι πάει… τρένο στην Αγγλία και μέσα στην έδρα της έχει εννέα νίκες σε ισάριθμα ματς. Στο 10ο εντός θα παίξει με την Κρίσταλ Πάλας και το ποντάρισμα των 1000 ευρώ θα αποφέρει καθαρό κέρδος 200 ευρώ. Πόσο πιθανό είναι όμως βάσει στατιστικής το 10 στα 10;

Το μεγάλο ποντάρισμα μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη παγίδα. Κάποια στιγμή η Σίτι θα γκελάρει και η ζημία για τον παίκτη θα είναι τεράστια. Άλλο να χάνετε π.χ. 50 ευρώ και άλλο 1000. Χρειάζεται στρατηγική και σωστή διαχείριση κεφαλαίου σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Μαθηματικά είναι μαζί με… ψυχραιμία. Μην παρασύρεστε από το παιχνίδι.

Η σωστή τακτική Δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο που ποντάρετε τα χρήματά σας σε ένα παιχνίδι.

Η σωστή τακτική εξαρτάται και από το πώς αντιμετωπίζετε τις νίκες. Πόσες από αυτές στηρίχτηκαν πραγματικά στη γνώση και πόσες στην τύχη; Πόσες ήταν συνδυασμός και των δύο;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί γνώση η νίκη μιας ομάδας που έχει κάνει δύο σουτ στο παιχνίδι. Και ταυτόχρονα έχει δεχτεί μεγάλη πίεση η άμυνά της.

Ο παίκτης που γνωρίζει πότε κέρδισε λόγω γνώσης και πότε πήγε ταμείο με τη βοήθεια της τύχης είναι ισορροπημένος. Κρατάει αρχείο και παίρνει τα μέτρα του για την επόμενη φορά. Αναλύει τα δεδομένα, είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και διορθώνει τα λάθη του. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και αποδέχεται την πιθανή εμφάνισή της σε κάθε παιχνίδι.