Στις 8 Μαΐου η ακρόαση στην Ευρωβουλή για την Κύπρο

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, Sharon Bowles, ανακοίνωσε σήμερα ότι η ακρόαση για την Κύπρο των εκπροσώπων της τρόικας θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 8 Μαίου, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα.

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της εν λόγω επιτροπής στις Βρυξέλλες, η κ. Bowles πληροφόρησε τους ευρωβουλευτές για την αλλαγή της ημερομηνία, ενώ τις κάλεσε να μην υποβάλουν σήμερα ερωτήσεις για την Κύπρο στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Όλι Ρεν που συμμετέχει στη συνεδρίαση.

Η Πρόεδρος δεν εξήγησε τους λόγους της αλλαγής της ημερομηνίας, αλλά σύμφωνα με κοινοτικές πηγές δεν ήταν δυνατόν να συμμετάσχουν λόγω άλλων υποχρεώσεων οι πολιτικοί προϊστάμενοι της τρόικας και ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πολιτική Ομάδα των Φιλελευθέρων της Ευρωβουλής έχει ζητήσει τη σύσταση εξεταστική επιτροπή για την διερεύνηση των συνθηκών αλλά και την απόδοση ευθυνών σχετικά με την απόφαση του Εurogroup για την Κύπρο.

Η Ομάδα των Φιλελευθέρων (ALDE) θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση της Κύπρου και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μια εξεταστική επιτροπή, η οποία θα καλέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, και φυσικά το Eurogroup και την τρόικα.

“Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εκτιμήσουμε σωστά την κατάσταση και να δούμε εάν έγιναν λάθη πότε έγιναν και από ποιους  ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθεί ανάλογο λάθος”, υπογράμμισε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Ομάδας Γκι Φέρχοφσταντ.