Στις 3000 ανέρχονται οι προσφυγές στο Ανώτατο για τις κουρεμένες καταθέσεις

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου όρισε σήμερα την 9η Δεκεμβρίου ως την ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των προσφυγών που αφορούν στο διάταγμα για το κούρεμα των καταθέσεων και που πρέπει να εκδικαστούν από το Δικαστήριο.

Ο αριθμός των υποθέσεων ανέρχεται σήμερα στις 3000 χιλιάδες περίπου, ενώ κάποιοι καταθέτες εξέφρασαν την πρόθεση τους να αποσύρουν τις προσφυγές τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με απόφαση πλειοψηφίας (επτά από τους εννέα Δικαστές), απέρριψε στις 7 Ιουνίου τις 52 προσφυγές των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, που υπέστησαν απώλειες συνεπεία των αποφάσεων του Eurogroup, κρίνοντας ότι οι προσφυγές δεν εμπίπτουν στα πλαίσια της αναθεωρητικής του δικαιοδοσίας.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι προσφυγές αυτές εμπίπτουν στα πλαίσια του ιδιωτικού και όχι του δημόσιου δικαίου και άρα οι αιτητές στερούνται εννόμου συμφέροντος να βρίσκονται ενώπιον του Ανωτάτου.

Συνεπώς, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι προσφυγές μπορούν να εξεταστούν στο πλαίσιο αστικών αγωγών ενώπιον των επαρχιακών δικαστηρίων.

Σημείωσε ότι οι αστικές διαδικασίες θα πρέπει να στραφούν πρωτίστως προς τις τράπεζες ως παραβαίνουσες τις συμβατικές τους υποχρεώσεις «με ενδεχόμενη περαιτέρω επέκταση της αστικής διαδικασίας στη Δημοκρατία, ως προκαλέσασα τον επηρεασμό της συμβατικής οφειλής δια του Διατάγματος».

Σε δηλώσεις του, ο Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος εκπροσωπεί εκατόν καταθέτες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, είπε ότι σήμερα ορίστηκε η εκδίκαση όλων των υπόλοιπων υποθέσεων που δεν είχαν εκδικαστεί κατά την ακροαματική διαδικασία της 7ης του Ιούνη.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το Δικαστήριο είχε εκδικάσει τότε μόνο 52 προσφυγές.

Είπε, επίσης, ότι η απόφαση που έλαβε τότε το Ανώτατο, κατά πλειοψηφία, «εκ πρώτης όψεως καταδεικνύει ότι η τύχη και αυτών των υποθέσεων θα πρέπει να είναι ανάλογη», ωστόσο, πρόσθεσε, «κατά τη δική μου την άποψη – και την άποψη άλλων συναδέλφων – δικαιούμαστε να αγορεύσουμε και να ισχυριστούμε ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση της πλειοψηφίας».

Είπε ότι κατά τη σημερινή διαδικασία ηγέρθηκε, επίσης, το θέμα του κατά πόσον το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να εκδώσει απόφαση που να εξηγεί «γιατί δεν έχουν έννομο συμφέρον όσοι είχαν καταχωρήσει τις 52 προσφυγές και τις έχασαν».

Διότι μόνο έτσι, όπως εξήγησε, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα και άρα να μπορεί κάποιος να προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

«Εμείς έχουμε ήδη καταχωρήσει προσφυγή στο ΕΔΑΔ για το γεγονός ότι στερηθήκαμε του δικαιώματος να ακουστούμε πριν την έκδοση της απόφασης», είπε.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που αποφασίστηκε σήμερα, μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου ο κάθε δικηγόρος, μετά από διαβούλευση με τον πελάτη του, θα πρέπει να δηλώσει εάν επιθυμεί να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης του ή εάν επιθυμεί να την αποσύρει.

Το Δικαστήριο αποφάσισε όπως όσοι αποφασίσουν να αποσύρουν τις υποθέσεις τους δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν δικαστικά έξοδα.

Όταν ξεκαθαρίσει ο αριθμός των προσφυγών, το Δικαστήριο θα αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της εκδίκασης τους.

Η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι.