Στις 29 Νοεμβρίου η έκθεση για το σκάνδαλο Μέρντοχ

Στις 29 Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεσή της Ανεξάρτητης Επιτροπής Λέβινσον για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη Βρετανία θύματα του οποίου είχαν πέσει δεκάδες γνωστοί Βρετανοί. Η επιτροπή συστάθηκε τον Ιούλιο του 2011, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον

προκειμένου να διερευνήσει το σκάνδαλο των  τηλεφωνικών υποκλοπών που ξεκινούσε από τα γραφεία  της εφημερίδας “News of the World”, του ομίλου Μέρντοχ, προκειμένου να πετύχει αποκλειστικότητες.

Η έκθεση για την εφημερίδα, που έκλεισε υπό το βάρος των σκανδάλων, αφορά την πρώτη
πτυχή των εργασιών της επιτροπής για “την κουλτούρα, τις πρακτικές και τη δεοντολογία” των μέσων ενημέρωσης και αφορά ιδιαίτερα στις σχέσεις του Τύπου με την αστυνομία, το κοινό και τους πολιτικούς.

Επίσης πρόκειται να διατυπώσει συστάσεις για κανονιστικές ρυθμίσεις στον Τύπο.

Με πρόεδρο τον δικαστή Μπράιαν Λέβισον και έξι μέλη, η επιτροπή προχώρησε σε πολυάριθμες ακροάσεις προσωπικοτήτων, ιδιαίτερα του Ντέιβιντ Κάμερον και του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, καθώς και του γιου του, του Τζέιμς.

Το δεύτερο μέρος των ερευνών της επιτροπής, που θα είναι αφιερωμένο στις ύποπτες ή παράνομες πρακτικές ορισμένων δημοσιογράφων, δεν μπορεί να προχωρήσει παρά αφού ολοκληρωθούν οι αστυνομικές έρευνες για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τις δωροδοκίες δημόσιων αξιωματούχων.