Στις 28 Απριλίου οι πρώτοι μάρτυρες στη δίκη Siemens

Tο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από την διαδικασία νομιμοποίησης της πολιτικής αγωγής και των ενστάσεων ακυρότητας από την υπεράσπιση προχώρα πλέον στην διερεύνηση της υπόθεσης με την κατάθεση μαρτύρων.

Πρώτος ενώπιον του δικαστηρίου αναμένεται να καταθέσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ως μάρτυρας κατηγορίας, για την σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο συνήγορος υπεράσπισης του γερμανού κατηγορούμενου Jörg-Michael Kutschenreuter, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens, υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο με το οποίο ζήτησε την μετάφραση εγγράφων που αφορούν την δικογραφία στην μητρική γλώσσα του εντολέα του προκειμένου να λάβει πλήρη γνώση της κατηγορίας που του αποδίδεται, όπως υποστήριξε.

Το δικαστήριο με απόφασή του απέρριψε το αίτημα με το σκεπτικό ότι
οι κατηγορούμενοι έχουν λάβει γνώση όλης της υπόθεσης, μέσω των συνηγόρων τους. Όπως επισημάνθηκε από την έδρα του δικαστηρίου «κάθε κατηγορούμενος που επιθυμεί είναι δυνατόν να παρίσταται στη δίκη αυτοπροσώπως και με διερμηνέα».

Παράλληλα, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις ενστάσεις ακυρότητας του κατηγορητηρίου, ενώ επιφυλάχθηκε ως προς την ένσταση για παραγραφή επιμέρους αδικημάτων, λόγω μη εφαρμογής του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της έδρας, η βασιμότητα της ένστασης θα φανεί με την πρόοδο της διαδικασίας και το ζήτημα θα εξεταστεί, εφόσον προκύψει κατά τη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης.

Την επιφύλαξη του εξέφρασε το δικαστήριο και ως προς το αίτημα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, που υποβλήθηκε από τους κληρονόμους του Εμμ. Σταυριανού, πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρίας και κατηγορούμενου στην υπόθεση, που έχει όμως αποβιώσει.

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο προχώρησε στη νομιμοποίηση παράστασης πολιτικής αγωγής, τόσο για τον ΟΤΕ, όσο και για το ελληνικό δημόσιο.

Η συνέχεια θα δοθεί στις 28 Απριλίου στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.