Στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) τα πρώτα exit polls των γερμανικών εκλογών

Στις 9.00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία, για να υποδεχτούν 61,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους (31,8 εκ. γυναίκες και 30 εκ. άνδρες), οι οποίοι θα αναδείξουν την 18η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα «έξιτ πολς» από τα δύο κρατικά κανάλια, τα ARD και ZDF. Ένα τέταρτο αργότερα θα ξεκινήσει η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων.
Βέβαια αποτελέσματα αναμένονται μία ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας – εκτός εάν οι διαφορές είναι πάρα πολύ μικρές.

Για τις 21.15 (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένος ο λεγόμενος «Γύρος των Ελεφάντων», η κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών των κομμάτων.

Υπό κανονικές συνθήκες, ως εκείνη την ώρα θα είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι

Το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας θεωρείται ιδιαίτερα περίπλοκο αλλά και δίκαιο, καθώς διατηρεί ισορροπία μεταξύ της λογικής του «ο νικητής τα παίρνει όλα» και της αντιπροσωπευτικότητας, η οποία επιτρέπει την συμμετοχή μικρότερων κομμάτων τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στις κυβερνήσεις. Αν λοιπόν το σύστημα ακολουθούσε το προεδρικό μοντέλο, το πιθανότερο είναι ότι η ‘Αγγελα Μέρκελ θα πήγαινε σήμερα για περίπατο στην εξοχή αντί να αγωνιά για το αποτέλεσμα και για το με ποιον μπορεί να αναγκαστεί αύριο να συμμαχήσει.

Πίσω από το «παραβάν», ο Γερμανός ψηφοφόρος έχει δύο σταυρούς: έναν για τον υποψήφιο της περιοχής του – η Γερμανία έχει 299 περιφέρειες – και έναν για το κόμμα της επιλογής του. Με τον πρώτο σταυρό διασφαλίζεται η αντιπροσώπευση όλων των περιφερειών στο συνολικά 598 εδρών ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ενώ με το όριο του 5% για να μπει ένα κόμμα στην Βουλή, στόχος είναι να αποκλείονται τα εξτρεμιστικά – συνήθως μικρά – κόμματα, όπως το φασιστικό NDP. Η δεύτερη και κρισιμότερη ψήφος δίδεται σε ένα από τα, 34 φέτος, υποψήφια κόμματα.