Στις 150.000 οι αποποιήσεις κληρονομιάς το πρώτο τρίμηνο του 2017!

Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες σπεύδουν να «ξεφορτωθούν» ακίνητα και περιουσίες που κληρονόμησαν, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης και τους φόρους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2016 κατατέθηκαν 54.000 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, ενώ για το 2017 εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί υπερβαίνοντας τις 150.000 αιτήσεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Έμπειροι δικαστικοί  εκτίμησαν ότι περίπου το 30% εκείνων που κάνουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς προχωρούν στην κίνηση αυτή γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν οικονομικά τα «βάρη» των ακινήτων που κληρονομούν.

Περίπου το 28% εκτιμάται ότι αποποιείται την κληρονομιά γιατί πρόκειται για ακίνητα που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, στις περισσότερες περιπτώσεις Ελληνες του εξωτερικού, ή κάποιοι που ζουν σε αστικά κέντρα αλλά έχουν καταγωγή από την επαρχία. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό εκτιμάται ότι ανήκει σε εκείνους που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν φόρους για γονικές παροχές από τη μεταβίβαση περιουσιών προς τα παιδιά τους, τις οποίες οι ίδιοι κληρονομούν από τους δικούς τους γονείς.

Επίσης όμως μεγάλο ποσοστό αυτών των υποθέσεων φτάνει στα ειρηνοδικεία γιατί κάποιοι επιλέγουν έτσι να γλιτώσουν φόρους για γονικές παροχές, από τη μεταβίβαση περιουσίας προς τα παιδιά τους, ώστε να περάσουν απευθείας στα εγγόνια και να μη χρειαστεί να πληρώσουν φόρους δύο φορές.