Στις 15 Δεκεμβρίου κηδεύεται o Mαντέλα

Στις 15 Δεκεμβρίου θα κηδευτεί ο μεγάλος ηγέτης, πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, που έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Η κηδεία θα γίνει στο χωριό του, το Κούνου, στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου στο νότιο τμήμα της Νότιας Αφρικής, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του νοτιοαφρικανικού κράτους Τζέικομπ Ζούμα.

Στη διάρκεια της εβδομάδας εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη 10η Δεκεμβρίου μια επιμνημόσυνη δέση σε ανοικτό χώρο, στο στάδιο Soccer City στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ -όπου είχε γίνει ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2010-, προσέθεσε ο πρόεδρος Ζούμα.

Η σορός του Μαντέλα πρόκειται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Union Buildings, την έδρα της προεδρίας στην Πρετόρια, από την 11η ως την 13η Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, ανάβοντας κεριά, εναποθέτοντας ένα μπουκέτο με λουλούδια μπροστά σε γιγαντιαία πορτρέτα του Νέλσον Μαντέλα, υψώνοντας νοτιοαφρικανικές σημαίες και ψάλλοντας παραδοσιακά τραγούδια, πολλοί ανώνυμοι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη, από το Πεκίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, απέτισαν φόρο τιμής στον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος απέδειξε ότι “ένας άνθρωπος μπορεί ν` αλλάξει τον κόσμο”.

Στα βάθη της Κίνας, στην επαρχία Χιουνάν, πολλοί φοιτητές άφησαν λουλούδια μπροστά σε ένα πορτρέτο του πρώτου νέγρου προέδρου της Νότιας Αφρικής στο πανεπιστήμιο του Χενγκγιάνγκ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο οι άνθρωποι συνέρευσαν στις πρεσβείες της Νότιας Αφρικής, όπως στο Πεκίνο, όπου τεράστια μπουκέτα κοσμούσαν τα δύο επιβλητικά, ασπρόμαυρα πορτρέτα του ακάματου αγωνιστή.

Στο Λονδίνο, έξω από την πρεσβεία όπου επί χρόνια συγκεντρώνονταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος του απαρτχάιντ για να διαμαρτυρηθούν, αυτή τη φορά μια ομάδα Νοτιοαφρικανών τραγουδούσε και χόρευε παραδοσιακά τραγούδια της χώρας.

Στο Παρίσι, το Υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε ένα τεράστιο πορτρέτο του Μαντέλα, χαμογελαστού, να αποχαιρετάει τον κόσμο με υψωμένο το χέρι. Στην Καμπέρα της Αυστραλίας ανώνυμοι άνθρωποι εναπόθεσαν λουλούδια στο πεζοδρόμιο της νοτιοαφρικανικής πρεσβείας, όπως έγινε και στις Βρυξέλλες. Στη Νέα Ζηλανδία, το Πολεμικό Μουσείο “ντύθηκε” τα χρώματα της Νότιας Αφρικής: πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο, μαύρο και άσπρο. Και στις ΗΠΑ, στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, οι γιγαντοοθόνες ανακοίνωναν το θάνατο “ενός πραγματικά μεγάλου ανθρώπου”.

Με αναφορές στον Νέλσον Μαντέλα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ολοκλήρωσε άλλη μία αποστολή του στη Μέση Ανατολή, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα.

“Απέναντι στις δυσκολίες που θα ακολουθήσουν, τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να θυμόμαστε το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα, όχι μόνο τα λόγια του αλλά και τις πράξεις του”, είπε ο Αμερικανός Υπουργός στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του.

Συλλυπητήρια για το θάνατο Μαντέλα εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος είπε ότι «ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής συνέβαλε αποφασιστικά στην οικοδόμηση ενός νέου οράματος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του, αναφέρει ότι ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης «με επιμονή και ηρεμία ακολούθησε την επιθυμία του να πιστεύει ότι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να καταλάβουν ότι, μερικές φορές, ό,τι μας χωρίζει μπορεί να είναι απλώς ένα τεχνητό εμπόδιο που πρέπει να πέσει μπροστά στον ανθρωπισμό μας».

Ο Νέλσον Μαντέλα «παραμένει στην καρδιά και τη μνήμη της ανθρωπότητας ως εκείνος που άλλαξε την ιστορία της χώρας του και επηρέασε γενιές ως παράδειγμα αυτοθυσίας και αφοσίωσης», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα σε συλλυπητήριο μήνυμά του με αφορμή το θάνατο του πρώην ηγέτη της Νότιας Αφρικής.