Στις φυλακές της Αγ. Πετρούπολης τα 30 μέλη της Greenpeace

Τα τριάντα μέλη της Greenpeace που κρατούνται στη Ρωσία αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της πειρατείας μετά την απόπειρά τους…

να καταλάβουν μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Αρκτική θα μεταφερθούν από το Μουρμάνσκ σε μια φυλακή της Αγίας Πετρούπολης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ίδια η περιβαλλοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οργάνωση “γνωρίζει από διπλωματικές πηγές ότι οι τριάντα άνδρες και γυναίκες που κρατούνται στη Ρωσία μετά την ειρηνική δράση τους σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην Αρκτική, μεταφέρονται από το κέντρο κράτησης του Μουρμάνσκ σε μια φυλακή της Αγίας Πετρούπολης.

“Πολλοί διπλωμάτες μας επιβεβαίωσαν αυτήν την πληροφορία”, διευκρίνισε μία εκπρόσωπος της οργάνωσης, η Ντανιέλε Τάαφε.

“Οι κρατούμενοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή. Θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους”, ανέφερε ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Ναϊντού. Μετά τη μεταφορά τους στην Αγία Πετρούπολη “θα είναι πιο εύκολο για τις οικογένειές τους και για τις προξενικές αρχές να τους επισκέπτονται, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συνθήκες σε αυτό το νέο κέντρο κράτησης θα είναι καλύτερες, σε σχέση με το Μουρμάνσκ. Μάλιστα, θα μπορούσαν να είναι και χειρότερες”, πρόσθεσε.

Οι τριάντα ακτιβιστές, μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της οργάνωσης κατάγονται από 18 διαφορετικές χώρες. Συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο από τις ρωσικές αρχές και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση στο Μουρμάνσκ επειδή ορισμένοι από αυτούς επιχείρησαν να ανέβουν σε μια εξέδρα της πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom στη θάλασσα του Μπάρεντς για να καταγγείλουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνδέονται με την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή αυτή.