Στις κάλπες προσέρχονται οι Ουκρανοί εν μέσω συγκρούσεων

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί στις ανατολικές περιοχές της χώρας καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή σε δυο δημοψηφίσματα που διοργανώνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Μέσω των δημοψηφισμάτων αυτών οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των περιοχών τους, αν θα προχωρήσουν σε κινήσεις ανεξαρτησίας ή θα συνεχίσουν να είναι τμήματα της Ουκρανίας.

Στα ψηφοδέλτια αναγράφεται η εξής ερώτηση και για τις δυο επαρχίες: «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» ή «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούγκανσκ».

Αν και για το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αμφιβολία, αυτό που παραμένει να αποσαφηνιστεί είναι η συμμετοχή των πολιτών. Ανάλογα με τη συμμετοχή θα κριθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι αγνόησαν την έκκληση του προέδρου Πούτιν να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα.

Στο Σλαβιάνσκ, μια πόλη 110.000 κατοίκων κοντά στο Ντόνετσκ που θεωρείται προπύργιο των αυτονομιστών, ο αυτοαποκαλούμενος δήμαρχος Βιατσεσλάβ Πονομάριεφ δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει 100 % συμμετοχή. Στο Ντόνετσκ, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκουιν, μίλησε για «εκατομμύρια» ψηφοφόρων.

Οι εκλογικές επιτροπές δεν έχουν θέσει ελάχιστο όριο συμμετοχής για να οριστεί έγκυρη η ψηφοφορία και, σύμφωνα με τους επικεφαλής των αυτονομιστών, «το δημοψήφισμα είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας και του πολέμου».

Οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντόνετσκ, περισσότερα από 1.200 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής. Τα πρώτα αποτελέσματα ενδεχομένως να γίνουν γνωστά τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Σε περιοχές που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες εθελοντές θα είναι υπεύθυνοι «για να διατηρήσουν την τάξη και να αποτρέψουν ταραχές». Ο φόβος του Κιέβου και των δυτικών δυνάμεων είναι μια επανάληψη του σεναρίου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία μετά από ένα παρόμοιο δημοψήφισμα, που ουσιαστικά οδήγησε στη χειρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Την πρόθεσή της να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων επαναλαμβάνει, την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον.

Τα δημοψηφίσματα «είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

«Εάν διεξαχθούν αυτά τα δημοψηφίσματα, θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτών των παράνομων δημοψηφισμάτων», κατέληξε η Ψάκι.

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, λίγες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις την πόλη του Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου επί μία ώρα ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα από την περιφέρεια αλλά και από το κέντρο της πόλης.

Λίγο νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, στη «γραμμή του μετώπου», στη νότια είσοδο του Σλαβιάνσκ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές δυνάμεις που από τις 2 Μαΐου έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών.