Στις κάλπες οι Σκοπιανοί για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Στις κάλπες οι Σκοπιανοί για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Άνοιξαν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου στις Πρέσπες.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδος (7:00 τοπική ώρα) και θα κλείσουν δώδεκα ώρες μετά, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 10:00 το βράδυ.

Στις κάλπες πάντως βρίσκονται οι πρώτες ψήφοι από σχεδόν 1.900 ασθενείς ή ανάπηρους, 1.550 φυλακισμένους και 3.000 κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι είχαν εγγραφεί ώστε να ψηφίσουν πρόωρα το Σάββατο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο MIA.

Πλέον, η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο ύψος της συμμετοχής, καθώς μόνο αν η συμμετοχή φτάσει στο 50% +1 ψήφο θα θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της κάλπης.

Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 50% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.