Στις ευρωκάλπες σήμερα Βρετανοί και Ολλανδοί

Ανοίγει η αυλαία των ευρωεκλογών, καθώς οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες σήμερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα για ακροδεξιά – αντιευρωπαϊκά κόμματα στις δύο αυτές χώρες, φαινόμενο που ερμηνεύεται ως μαζική ψήφος διαμαρτυρίας.

Τη στιγμή που η Ευρώπη αγωνίζεται να βγει από την οικονομική κρίση, που περιλαμβάνει ανεργία ρεκόρ και μηδαμινή ανάπτυξη, οι εκτιμήσεις θέλουν τους Ευρωπαίους να στηρίζουν τελικά τα ευρωσκεπτιστικά κόμματα είτε της άκρας δεξιάς είτε της άκρας αριστεράς.

Στη Βρετανία προβλέπεται νίκη του Κόμματος Ανεξαρτησίας, το οποίο θέλει αυστηρότερους κανόνες στη μετανάστευση και αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι κυβερνώντες Συντηρητικοί θα καταλάβουν την τρίτη θέση, πίσω από τους Εργατικούς.

Ανάλογο εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται και στην Ολλανδία όπου το αντι-ισλαμικό και αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ελευθερίας -που σχεδιάζει να προβεί σε συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας- εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει ποσοστό 23%.

Η Ολλανδία θα κάνει γνωστά exit poll σήμερα το βράδυ, αλλά η Βρετανία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα αργά την Κυριακή, όταν η ψηφοφορία θα έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε..

Τα επίσημα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατανομής των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ανακοινωθούν περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).

Πότε ψηφίζουν ποιοι

22 Μαΐου: Ολλανδία, Βρετανία

23 Μαΐου: Ιρλανδία, Τσεχία

24 Μαΐου: Τσεχία, Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία

25 Μαΐου: Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία