Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας, προβληματισμένος

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επιβεβαιώσει σε συνεργάτες του ότι τη  διαφαινόμενη απροσδόκητη εμπλοκή των διαπραγματεύσεων λόγω της αντίρρησης που φέρεται να έχει εκφράσει ένας εκ των δανειστών της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  σχετικά με μέτρα που αφορούν υπερφορολογήσεις επιχειρήσεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ.

Το σχετικό άτυπο κείμενο (non-paper) αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, με αφορμή «την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα», μιλώντας σε συνεργάτες του είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά. Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα Ευρωπαίους αξιωματούχους, διατυπώνεται από το πρωί σήμερα η σαφής ενόχληση του ΔΝΤ για τα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα αναφορικά με την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 29% από 20%, την επιπλέον επιβολή έκτακτης φορολογίας 12% σε επιχειρήσεις με ετήσιο κέρδος άνω των 500.000 ευρώ, καθώς επίσης και με την περαιτέρω επιβάρυνση συντελεστών ΦΠΑ.

Επίσης, κατά άλλες πληροφορίες το ΔΝΤ φέρεται να μην συνηγορεί υπέρ της έγκρισης συμφωνίας που, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος στην Αθήνα, δεν αγγίζει το ακανθώδες ζήτημα των κοινωνικών ασφαλίσεων (συντάξεις, κλπ), και δεν περιλαμβάνει «ουσιαστικά και ρεαλιστικά μεταρρυθμιστικά μέτρα».

Στις Βρυξέλλες σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, που σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικής πηγής στο ΚΥΠΕ, «αναχώρησε προβληματισμένος και ανήσυχος», είναι προγραμματισμένο να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των 3 θεσμών: Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (ΕΕ), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ).