Στη πράσινη γραμμή ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από το Δήμαρχο της Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης περπάτησε κατά μήκος της πράσινης γραμμής, στη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Κύπρου, διαπίστωσε  ιδίοις όμμασι το σκληρό πρόσωπο της κατοχής της Κύπρου.

Ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως αυτός ήταν ένας περίπατος περίσκεψης και περισυλλογής, εκφράζοντας θλίψη γιατί έδαφος της ΕΕ τελεί υπό ξένη κατοχή και στέλλοντας το μήνυμα πως “αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”.

“Αυτό αφορά την ίδια την ΕΕ, αφορά την ίδια την Τουρκία, γιατί θεωρώ ότι η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να είναι και λειτουργικός και βιώσιμος, ευνοεί και την ίδια την Τουρκία για την ανάπτυξη των σχέσεών της μαζί μας. Εχει κάθε συμφέρον να το κάνει”, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του στο τέρμα της οδού Λήδρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως “πρωτίστως όμως έχει συμφέρον η ίδια η ΕΕ να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι προσβολή για την ίδια”.

Διαβεβαίωσε πως “οι Ελληνες ενωμένοι, Ελλαδίτες και Κύπριοι, θα δώσουμε τον αγώνα μας, έστω και μόνοι μας”, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως “δεν πρόκειται να καμφθούμε από οτιδήποτε. Το μέτωπο είναι αρραγές όσο ποτέ. Αυτό σας το εγγυώμαι”, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Γιωρκάτζη για τη φιλοξενία, “για αυτό τον περίπατο περίσκεψης, τον περίπατο περισυλλογής” και ευχήθηκε στο επόμενο ταξίδι του “ο χώρος αυτός να είναι διαφορετικός και το δίκαιο, διεθνές και ευρωπαϊκό, να έχουν επιτέλους εφαρμοστεί”.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λευκωσίας ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη στήριξή του προς την Κύπρο και για το συνεχές ενδιαφέρον του. “Ενα ενδιαφέρον”, ανέφερε, “που είναι διαχρονικό, δεν άρχισε σήμερα που είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας”. Ευχήθηκε, επίσης στον Πρόεδρο Παυλόπουλο, υγεία και δύναμη για να αντεπεξέλθει με επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανέλαβε.

Η περιδιάβαση του κ. Παυλόπουλου και της συνοδείας του ξεκίνησε μπροστά από την είσοδο του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών και κατέληξε στην Πλατεία Φανερωμένης.

Κατά μήκος της διαδρομής ο Δήμαρχος Λευκωσίας ενημέρωνε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τα έργα έγιναν και γίνονται στην περιοχή και για τις προσπάθειες εξωραϊσμού της, ενώ στο τέρμα της οδού Λήδρας ατένισαν μαζί την κατεχόμενη Λευκωσία.

Ο κ. Παυλόπουλος καλημέριζε και χαιρετούσε με εγκαρδιότητα περίοικους και επισκέπτες της περιοχής, ενώ είχε και σύντομες συνομιλίες με ορισμένους. Μετά την επίσκεψη στο τέρμα της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος της Ελλάδας και η συνοδεία του πορεύθηκαν προς την εκκλησία της Φανερωμένης, όπου τους υποδέχθηκαν μαθητές των σχολείων της Φανερωμένης κρατώντας κυπριακές και ελληνικές σημαίες. Ο κ. Παυλόπουλος συνομίλησε μαζί τους και έβγαλε και αναμνηστικές φωτογραφίες.

Μαθήτρια του Γυμνασίου Φανερωμένης του έδωσε στην είσοδο του ναού μια ανθοδέσμη, καλωσορίζοντάς τον στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, “μια ανάσα από την πράσινη γραμμή. Η παρουσία σας εδώ, σήμερα, παραμονή της επετείου της 1ης Απριλίου, είναι συμβολική και μας γεμίζει δύναμη να συνεχίσουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για απελευθέρωση της πατρίδας μας”, ανέφερε η μαθήτρια.

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος εισήλθε με τη συνοδεία του στον Ιερό Ναό της Φανερωμένης όπου ιερείς, ψάλτες και μαθητές έψαλλαν εκκλησιαστικούς ύμνους, μεταξύ των οποίων και “Τη Υπερμάχω”, ενώ του επιδόθηκε και αναμνηστικό δώρο.

Στη συνέχεια ο Ελληνας Πρόεδρος, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και η υπόλοιπη συνοδεία παρακάθισαν σε παρακείμενο καφενείο όπου συνομίλησαν και έφαγαν. Εκεί ο κ. Γιωρκάτζης επέδωσε στον κ. Παυλόπουλο εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου μια πλακέτα στην οποία απεικονίζονται τα τείχη της Λευκωσίας.