Στη μάχη της πυρόσβεσης τα 3 γαλλικά αεροσκάφη

Τα 3 αεροσκάφη από τη Γαλλία τα οποία έφθασαν χθες στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο για να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους, ρίχθηκαν από το πρωί στη  μάχη πυρόσβεσης.

Τα τρία αεροπλάνα ένα ελαφριού τύπου υποστηρικτικό αεροσκάφος και δύο πυροσβεστικά τύπου CANADAIR 415 μεταφοράς μέχρι και 8 τόνων νερού καθώς και το απαραίτητο προσωπικό έφθασαν στην Κύπρο χθες από την αεροπορική βάση Marignane στη Γαλλία για να μπορέσουν να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης .

Η πτήση τους διήρκεσε εννέα ωρες με δύο στάσεις ανεφοδιασμό καυσίμων στην Σικελία και στην Κρήτη.

Τα πληρώματα τους έτυχαν ενημέρωσης χθες βράδυ και σήμερα την αυγή για την κατάσταση των πυρκαγιών και για την περιοχή και άρχισαν να επιχειρούν στην περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς.

Capture

Τα τρία αεροσκάφη υποδέχτηκαν ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, ο Γάλλος στρατιωτικός ακόλουθος και ο Γάλλος πρόξενος στην Πάφο Γιώργος Μιτσής .

Όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, η Γαλλία είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας τη δύσκολη στιγμή, λέγοντας ότι είναι ώρα πένθους.

Χάθηκαν, είπε, άδικα δύο ανθρώπινες ζωές οι οποίοι καταπολέμησαν δύο μεγάλες πυρκαγιές. Εμείς στη Γαλλία είμαστε στο πλευρό της ΚΔ προκειμένου να βοηθήσουμε μέσα στο κυπριακό πλαίσιο το φοβερό αυτό φαινόμενο, είπε.

Σε δηλώσεις του από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, ανέφερε ότι αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται εννέα ώρες για να φθάσουν στην Κύπρο. Ακολούθως, σημείωσε ότι “θα υπάρξει ένας συντονισμός όλων των δυνάμεων της ΚΔ ενώ σαφώς εντάσσεται η γαλλική δύναμη στο πλαίσιο του σχεδίου της ΚΔ”.

Από την Βάση Ανδρέας Παπανδρέου επιχειρούν επίσης τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Air tractor που έφθασαν από το Ισραήλ , το Ιταλικό Canandair , δύο ελληνικά πυροσβεστικά ελικόπτερα super puma και τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.