Στη Λεμεσό το σεισμογραφικό σκάφος «RamformHyperion»

Κατέπλευσε στο λιμάνι της Λεμεσού το υπερσύγχρονο σκάφος σεισμογραφικών ερευνών “RamformHyperion”, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες σε τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Πρόκειται για νεότευκτο σκάφος, το οποίο κατέπλευσε στη Λεμεσό κατευθείαν από το ναυπηγείο της Mitsubishi, στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, αφού ενδιαμέσως πραγματοποίησε τις απαιτούμενες δοκιμές στη Σιγκαπούρη. Το ερευνητικό σκάφος αναμένεται να πραγματοποιήσει τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τα μέσα Αυγούστου τρέχοντος έτους.
Έγινε γνωστό ότι αναφορικώς με τις προαναφερθείσες έρευνες, τις προηγούμενες ημέρες,η Κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί στην έκδοση σχετικώνNAVTEX, με τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες, όπου θα πραγματοποιήσει τις έρευνές τους το που θα δραστηριοποιηθεί το“RamformHyperion”, και βάσει των οποίων έχουν ενημερωθεί οι κυβερνήτες όλων των άλλων πλοίων που θα προσεγγίζουν στην περιοχή που ερευνά κάθε φορά ώστε να είναι «προσεκτικοί» σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος. Και αυτό γιατί, όπως αναγράφεται στη NAVTEX, το ερευνητικό σκάφος μεταφέρει 14 σεισμογραφικά καλώδια μήκους 10 χιλιομέτρων έκαστο που καλύπτουν περιοχή πλάτους 1.500 μέτρων και συνοδεύεται από σκάφη υποστηρίξεως.
Το ερευνητικό σκάφος “RamformHyperion”, Σημαίας Μπαχάμας,είναι κλάσεως “Titan”, καθελκύστηκε από τα ιαπωνικά ναυπηγεία τον Μάρτιο του 2017 και είναι ό,τι πιο σύγχρονο μπορεί να επιδειχθεί στον τομέα των ερευνητικών σκαφών παγκοσμίως, χάρη στα εξαιρετικά του ναυτικά χαρακτηριστικά και αξιοπλοΐα, αλλά και την εφαρμογή από αυτό της συγχρόνου μεθόδου της τεχνολογίας GeoStreamer.