Στη λαχαναγορά του Ρέντη διαμαρτύρονται οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών

Συγκέντρωση έξω από την κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη πραγματοποιούν οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών, οι οποίοι συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά τον κλάδο τους.

Μετά τη χθεσινή τους συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς τη Βουλή δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι απεργοί επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον πρόεδρο της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου,Γιώργο Βλάχο, ενώ πέταξαν εσώρουχα έξω από τo Kοινοβούλιο.

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης πως σπέρνει συνέχεια ψέματα και πως δεν κάνει διάλογο.

Τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα οποία υπάρχει διαφωνία είναι:

Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση.
Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων.
Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.
Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.