Στη Κορσική ο ΠτΔ για τη Σύνοδο Κορυφής των MED7

Στη Κορσική μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης από τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, στη Σύνοδο Κορυφής των MED7.

Η Σύνοδος Κορυφής των επτά μεσογειακών κρατών θα λάβει χώρα στην Κορσική της Γαλλίας. Πρόκειται για την έβδομη σύνοδο στη σειρά και ακολουθεί αυτές της Αθήνας, της Λισσαβόνας, της Μαδρίτης, της Ρώμης, της Λευκωσίας και της Μάλτας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι επτά αρχηγοί των μεσογειακών κρατών.

Στόχος της Συνόδου είναι ο συντονισμός, η αναζήτηση συγκλίσεων και ο καθορισμός κοινών θέσεων των επτά χωρών σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης και τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, τη Σύνοδο θα απασχολήσει η προώθηση ενός προγράμματος ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η αναζήτηση μιας νέας φιλόδοξης μεσογειακής πολιτικής βασισμένης στις αρχές και αξίες των χωρών, αλλά και στα συμφέροντα των μεσογειακών κρατών που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες αρχηγούς τόσο για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλασσίων ζωών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος αναλαμβάνει για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Στη Σύνοδο θα τεθούν, επίσης, και άλλα ζητήματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων, όπως είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, στον Λίβανο, τη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων για τα τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας τα οποία αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις και για τα επτά μεσογειακά κράτη όπως είναι, για παράδειγμα, η Μετανάστευση, η κατάσταση στη διαχείριση της οικονομίας ένεκα και των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και βεβαίως θα συζητηθεί και το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής, και του Brexit.

Η Σύνοδος αναμένεται να καταλήξει σε μια Κοινή Διακήρυξη των επτά μεσογειακών κρατών.