Στη θέση του παραμένει ο Γιούνκερ – 20 Οκτωβρίου οι εκλογές

Τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 20 Οκτωβρίου ανακοίνωσε το Βασίλειο του Λουξεμβούργου μετά την εμπλοκή από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του Πρωθυπουργού της χώρας Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ σε σκάνδαλο για κακοδιαχείριση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Βασίλειο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η αυτού μεγαλειότητα ο Μέγας Δούκας αποφάσισε τη διάλυση του κοινοβουλίου στις 7 Οκτωβρίου και τη διεξαγωγή εκλογών στις 20 Οκτωβρίου», επτά μήνες πριν την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στο πηδάλιο της χώρας εδώ και 18 χρόνια, είναι ίσως πιο γνωστός για τη θέση του ως Πρόεδρος του Eurogroup τα τελευταία χρόνια.

Παραιτήθηκε από το αξίωμα αυτό νωρίτερα φέτος. Αφότου μια κοινοβουλευτική επιτροπή προέβαλε ισχυρισμούς παράνομες υποκλοπές τηλεφώνων και διαφθορά κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της προηγούμενης δεκαετίας, η κυβερνώσα συμμαχία του κατέρρευσε πριν από εννέα μέρες, με τους αντιπάλους του να δηλώνουν ότι ο Γιούνκερ δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στην εσωτερική διακυβέρνηση.

Η απόφαση του Μέγα Δούκα Ανρί σημαίνει ότι ο Γιούνκερ θα παραμείνει στη θέση του ως επικεφαλής της Κυβέρνησης αντί να ενεργεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός την ίδια ώρα που το Κοινοβούλιο συνεχίζει τις εργασίες του.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση πάρθηκε για να αποφευχθεί μια «παρατεταμένη περίοδος» αβεβαιότητας, αλλά είναι σε αντίθεση με σύσταση που εξέδωσε την Πέμπτη το ανώτερο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.