Στη δοξολογία της 25ης Μαρτίου σύσσωμη η πολιτική ηγεσία

Η πανηγυρική δοξολογία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Το παρών έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο Παναγιώτης Αντωνάτος, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Της δοξολογίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος είπε ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού που θα ακρωτηριάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιακές αξίες που γέννησε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και οι οποίες έγιναν κτήμα της Ευρώπης.

Συμπλήρωσε ότι διαχρονικά το Κυπριακό, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής διολισθαίνει σε δικοινοτική διαφορά.

Αναφέρθηκε στην παρουσία του την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, στο πλαίσιο επαφών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είπε ότι «εκείνο που η νεοοθωμανική Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει, είναι νομιμοποιημένο ρόλο παρέμβασης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Zώνη, ώστε να μειώσει την ανάδειξη της Κύπρου σε στρατηγικής σημασίας χώρο για τον υπόλοιπο κόσμο και ιδίως για την Ευρώπη».

Διερωτήθηκε ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της ε/κ πλευράς, ενώ είπε ότι σύντομα θα διαφανεί «κατά πόσο εμμένουμε στην αλλαγή της συμπεριφοράς της Τουρκίας, όπως ήταν και η δημόσια διακήρυξη μας ή απλά θα αφήσουμε τους ξένους να βρουν εκείνο το χρονικό παράθυρο που θα το χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να επιστρέψουμε σε συνομιλίες χωρίς νόημα».

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις επιβάλλονται, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και αντικείμενο συζήτησης.

Ευχήθηκε τέλος στον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία δύναμη και φώτιση στην επιδίωξη μιας αποδεκτής λύσης που θα βασίζεται στο σεβασμό των στοιχειωδών κανόνων της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των αρχών της ΕΕ.

Capture