Στη γερμανική βουλή το η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους

Η βιωσιμότητα του κυπριακού δημοσίου χρέους πρωτοστάτησε στη συνάντηση που είχε η κυπριακή διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, που είναι επίσης μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Προϋπολογισμού και/ή της Υπεπιτροπής αρμόδιας για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Bundestag υπό τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Ομάδας Μίκαελ Μάιστερ.

Ο κ. Μάιστερ έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις για έγκριση δανειακής σύμβασης για την Κύπρο τις αρχές της ιδίας ευθύνης, της επικουρικότητας στο θέμα διάσωσης των τραπεζών και της αλληλεγγύης. Τόνισε την ανάγκη ενιαίας απάντησης από την Τρόικα, με απαραίτητη τη συνέχιση συμμετοχής σε αυτήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Ως προς τις κατηγορίες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οι  βουλευτές τις χαρακτήρισαν αβάσιμες και άδικες, σημειώνοντας ότι όλες οι συστάσεις της Τρόικας υιοθετήθηκαν και  έχει επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση της Κύπρου με τις σχετικές διεθνείς-ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Η Κύπρος, επεσήμαναν, χρησιμοποιείται από ξένους ομίλους ως μια σημαντική πύλη για επενδύσεις στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων ρωσικών ομίλων που οι εταιρίες τους έχουν εισαχθεί στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε τις καταστροφικές συνέπειες της παρατεινόμενης αβεβαιότητας για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου.