Στη Γάζα οι άραβες υπουργοί εξωτερικών και ο Νταβούτογλου

Οι υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών και της Τουρκίας κατευθύνονται στη Γάζα, η οποία έχει εμπλακεί σε ένα νέο γύρο εχθροπραξιών με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους του παλαιστινιακού αυτού εδάφους, δήλωσε σήμερα στο Κάιρο πηγή του Αραβικού Συνδέσμου.

Η επίσκεψη αυτή αποφασίστηκε στη διάρκεια έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο το Σάββατο, κατά την οποία οι άραβες υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις αιγυπτιακές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

“Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Μαρόκου, της Παλαιστίνης, του Ιράκ, του Σουδάν, του Κατάρ, του Λιβάνου και της Ιορδανίας καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναχώρησαν από το Κάιρο για την πόλη Αλ Αρίς (κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα) απ΄ όπου θα διασχίσουν το πέρασμα της Ράφα με προορισμό τη Γάζα”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι δήλωσε νωρίτερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ότι η υπουργική αντιπροσωπεία “μεταβαίνει στη Γάζα για να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό”.

Οι άραβες υπουργοί έχουν καταδικάσει την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Γάζα, η οποία άρχισε την Τετάρτη ως απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη Γάζα σκοπό έχει να δείξει την αλληλεγγύη της Τουρκίας προς τον παλαιστινιακό λαό.

“Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι της Γάζας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνοι τους. Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια Τούρκοι είναι στο πλευρό τους”, τόνισε.

Ο Νταβούτογλου κάλεσε το Ισραήλ να θέσει αμέσως τέλος στην επιχείρηση που άρχισε πριν από επτά ημέρες κατά των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας. “Βρισκόμαστε σε συνεχείς διπλωματικές επαφές με τις εμπλεκόμενες πλευρές για την εφαρμογή μιας βιώσιμης εκεχειρίας το συντομότερο”, δήλωσε ο Νταβούτογλου, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Περίπου 110 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, στην πλειοψηφία τους πολίτες, ανάμεσά τους 27 παιδιά, στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα, ενώ Τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε το σπίτι τους.
ΠΗΓΗ.ΑΜΠΕ