Στη Βουλή τα δάνεια από τους ημικρατικούς – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιήσουν συντεχνίες της Cyta, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, του αιτήματος της κυβέρνησης για δάνειο από τον Οργανισμό, όπως και από την ΑΗΚ και την Αρχή Λιμένων.

Οι εργαζόμενοι της Cyta και της ΑΗΚ είναι αντίθετοι στη χορήγηση των δανείων στην κυβέρνηση, με χρήματα από τα αποθεματικά και τα ταμεία σύνταξης και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Ήδη η ΕΠΟΕΤ προχώρησε σε συμβολική παγκύπρια στάση εργασίας μίας ώρας, στα γραφεία της Cyta, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για αφαίμαξη των εργαζομένων.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών θα παραστούν και  εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, τα διοικητικά συμβούλια και αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των τριών οργανισμών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της cyta έχει αποφασίσει να χορηγήσει στην κυβέρνηση δάνειο 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η εκταμίευση δεν έχει ακόμη γίνει, ενόψει της συζήτησης στη  Βουλή και του γεγονότος ότι ο  πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Στάθης Κιττής,  ζητάει τη συμμετοχή στη δανειοδότηση άλλων δύο ημικρατικών οργανισμών. Η Αρχή Λιμένων αποφάσισε την παροχή δανείου στην κυβέρνηση ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ.