Στην Τουρκία, μετά τον «άνθρωπο που στέκεται», ο «άνθρωπος που περπατά» και η ομάδα «αγκαλιάστε με»

Ο «άνθρωπος που στέκεται» (duran adam), η παθητική μορφή διαμαρτυρίας που άρχισε στην Τουρκία μετά τις εφόδους της αστυνομίας και τη βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών, συνεχίζεται με διαφορετικούς τρόπους.

Στην πόλη Ρίζε, της Μαύρης Θάλασσας, γενέτειρας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στον «άνθρωπο που στέκεται» μια ομάδα ανθρώπων προχώρησε στη διαμαρτυρία του «ανθρώπου που περπατά» (yürüyen adam). Μια ομάδα 20 ατόμων βρέθηκε στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας της πόλης και άρχισε να περπατά σε κύκλο. Μιλώντας εκ μέρους τους μετά τη διαμαρτυρία, ο Μπουνιαμίν Αρσλάν ανέφερε ότι ως τουρκική νεολαία έναντι του ανθρώπου που στέκεται, αυτοί περπατούν.

«Απέναντι σε όσους παίζουν αυτό το παιχνίδι ενάντια στην Τουρκία, για να σπάσουμε αυτόν τον μηχανισμό, καλούμε όλη την τουρκική νεολαία, οποιαδήποτε και αν είναι η πολιτική τους άποψη, να περπατήσουμε μαζί», είπε.

Εξάλλου, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μετά τον «άνθρωπο που στέκεται» εμφανίστηκε μια μικρή ομάδα τεσσάρων ατόμων που κρατούσε σε χαρτί το σύνθημα «αγκάλιασέ με», πραγματοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη δική της διαμαρτυρία. Καλώντας τους περαστικούς να τους αγκαλιάσουν, σκοπός τους είναι να δείξουν αγκαλιασμένοι ότι «όλοι είμαστε ένα». Αυτή η ομάδα στάθηκε, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ανάμεσα στους ανθρώπους που στέκονται στην πλατεία και καλούν τον κόσμο, μικρούς, μεγάλους και παιδιά, να τους αγκαλιάσουν.

Χθες παρουσιάστηκε μια ριζοσπαστική μορφή διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, όταν μια νεαρή κοπέλα εμφανίστηκε στην πλατεία Ταξίμ με μπικίνι για να διαμαρτυρηθεί στέκοντας ακίνητη (duran kadın). Λίγο αργότερα, άλλος διαδηλωτής, ονόματι Τζέμακαν, δάσκαλος γιόγκα, πήγε στην πλατεία και έμεινε αρκετή ώρα σε στάση ανάποδου λωτού (χέρια κάτω και πόδια πάνω).

Σε ομιλία του στην Καισαρεία, μπροστά από δεκάδες χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκε υπό το σύνθημα «σεβασμός στην εθνική βούληση», ο κ. Ερντογάν είπε ότι “λέμε όχι στη στασιμότητα, συνεχίζουμε στο δρόμο μας”. Αυτοί τί λένε, διερωτήθηκε, αναφερόμενος σε όσους προβαίνουν στη συγκεκριμένη μορφή διαμαρτυρίας. «Αυτοί για 10 χρόνια, λέγοντας ότι δεν αρμόζει στον Τούρκο να σταματήσει (durmak), έκαναν ακριβώς το αντίθετο, ακόμα στέκονται (durmak). Το καλύτερο πράγμα που έχουν κάνει στη ζωή τους είναι να στέκονται και να σταματούν», είπε. “Για χρόνια μας είχαν στην αντιπολίτευση, για χρόνια μας κρατούσαν εκτός πανεπιστημίων”, πρόσθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μιλώντας για τους ισλαμιστές.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μεταδίδει ότι στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, από τα 1.013 άτομα που συνελήφθησαν ως ύποπτοι, 24 συνελήφθησαν και 17 που θα εφαρμόσουν ορισμένα δικαστικά μέτρα (περιοριστικά μέτρα) αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από τις 31 Μαΐου που άρχισαν τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί, 856 άτομα συνελήφθησαν από το παράρτημα της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας, 137 από την αντιτρομοκρατική και 20 από την υπηρεσία οργανωμένου εγκλήματος.