Στην τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων βρίσκεται η Ουκρανία

Ξεκίνησε σήμερα στην Ουκρανία, η τέταρτη εβδομάδα των δημοσίων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας  έπειτα από τη χθεσινή επιδρομή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κατά της συγκέντρωσης στο κέντρο του Κιέβου, μετά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν την ουκρανική κυβέρνηση με την επιβολή κυρώσεων.

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας θα κατορθώσουν να φθάσουν σε συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού και να καταλήξουν σε μία λύση για όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον Ρώσων βουλευτών και αξιωματούχων, ο Πούτιν δήλωσε ότι η υπό τη Μόσχα τελωνειακή ένωση, στην οποία επιδιώκει να εντάξει την Ουκρανία, βασίζεται στην ισοτιμία όλων των μελών της και ότι θα σημαίνει οικονομικά οφέλη γι`αυτά. Περί τους χίλιους διαδηλωτές πέρασαν τη νύκτα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας όπου είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν, έστησαν νέα οδοφράγματα αντικαθιστώντας όσα διαλύθηκαν από την αστυνομία χθες και τα οχύρωσαν με σωρούς από χιόνι και σάκους με άμμο.

Οι ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας πραγματοποίησαν χθες το βράδυ επιχείρηση στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, την ώρα που στο Κίεβο βρίσκονταν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.

Διαδηλωτές σταμάτησαν τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν. Μετά τα γεγονότα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν ξεκάθαρα με την πλευρά της ουκρανικής αντιπολίτευσης ανακοινώνοντας χθες το βράδυ ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του Κιέβου, όπως άλλωστε ζητούν οι διαδηλωτές.

“Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά εξετάζουμε ορισμένες πολιτικές επιλογές, φυσικά δεν έχει ληφθεί απόφαση, και οι κυρώσεις περιλαμβάνοντα σε αυτές”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι.

Ολονύκτιες συναυλίες οργανώθηκαν στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας. Στο επίκεντρο η ουκρανή τραγουδίστρια Ρουσλάνα, η οποία φώναξε στο πλήθος: “Θα κρατήσουμε μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, είμαι σίγουρη”. Στις 17 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, “πηγαίνει να πουλήσει την Ουκρανία στη Ρωσία”, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος είναι πιθανόν να υπογράψει συμφωνία ένταξης της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με τη Ρωσία.

Η ουκρανική κυβέρνηση διέψευσε χθες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Τσουβάλοφ δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο επιδεικνύει τη βούληση να συνεργασθεί στενά με τη Μόσχα.

“Η Ουκρανία θα αποφασίσει για το καθεστώς που την βολεύει περισσότερο: να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου ή να αναπτύξει πιο στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24. “Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, η ουκρανική πλευρά μας προτείνει στενή συνεργασία στον βιομηχανικό τομέα”, πρόσθεσε.

Σε ύφεση και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ουκρανία ελπίζει να επιτύχει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που μεταφράζεται σε πίστωση ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.