Στην στενή ο απαγωγέας του Ευαγγέλου

Σε 23 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο ένας εκ των τεσσάρων απαγωγέων του γνωστού κύπριου δημοσιογράφου Ευάγγελου Ευαγγέλου, ο οποίος είχε απαχθεί το καλοκαίρι του 2011 και κρατηθεί όμηρος για δεκαέξι μέρες , ωσότου η οικογένειά του πληρώσει λύτρα ύψους 1.000.000 ευρώ.

Την άκρη του νήματος στην πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε το παγκύπριο και το πανελλήνιο κατάφεραν να ξετυλίξουν οι διωκτικές αρχές, με την βοήθεια της μητέρα του Κύπριου δημοσιογράφου, η οποία αναγνώρισε το συλληφθέντα από τις ηχογραφημένες συνομιλίες της μαζί του για τον διακανονισμό των λύτρων.
Σημειώνεται ότι οι άλλοι τρεις απαγωγείς ένας Αλβανός και δυο Μολδαβος καταζητούνται.

Ιστορικό της απαγωγής

Οι δράστες της αρπαγής του 28χρονου δημοσιογράφου νόμιζαν ότι είχαν σχεδιάσει το τέλειο έγκλημα κι ότι είχαν καταφέρει να σβήσουν τα ίχνη τους. Πίστευαν ότι επειδή τα ονόματά τους δεν είχαν εμπλακεί σε κάποια παρανομία, θα την «έβγαζαν καθαρή».
Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τους άντρες του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι μετά από εντατικές έρευνες επτά μηνών κατάφεραν να τους εντοπίσουν.

Η απαγωγή που είχε σοκάρει το πανελλήνιο συνέβη στις 24/6/11, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, και ο δημοσιογράφος απελευθερώθηκε στις 10/7/11, αφότου βεβαίως πληρώθηκαν τα λύτρα.

Τελικά, το Τμήμα Ανθρωποκτονιών κατάφερε έπειτα από μεθοδικές έρευνες να εξιχνιάσει την υπόθεση και να συλλάβει τον έναν από τους δράστες. Πρόκειται για έναν Αλβανό οικοδόμο, ηλικίας 47 ετών, και τους δύο συνεργούς του και συναδέλφους του, 30 και 26 ετών αντίστοιχα, που είναι υπήκοοι Μολδαβίας, αλλά διαφεύγουν της σύλληψης και κρύβονται.

Οι τρεις δράστες εργάζονταν στην οικοδομή της πολυκατοικίας στους Αμπελοκήπους όπου διέμενε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος. Οι δράστες έμαθαν πως ένας Κύπριος επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια είχε αγοράσει τρία από τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας, στο ένα από τα οποία κατοικούσε ο γιος του, ο γνωστός δημοσιογράφος.

Παρά το γεγονός πως δεν είχαν καμία σχέση με τον υπόκοσμο, οι δράστες κατάφεραν να σχεδιάσουν στην εντέλεια την απαγωγή, καθώς γνώριζαν άριστα τα κατατόπια της πολυκατοικίας στην οποία είχαν εργαστεί επί μήνες, και στις 24 Ιουνίου 2011 περίμεναν τον 28χρονο κύπριο στην είσοδο του διαμερίσματός του.

Από εκεί τον πήραν, αφού πρώτα του φόρεσαν κουκούλα, και τον μετέφεραν σε ερημικό σημείο στο δάσος της Βαρυμπόμπης, όπου τον κράτησαν δεμένο περίπου δεκαέξι μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την οικογένειά του.

Βέβαια, το γεγονός πως οι δράστες επέλεξαν να κρατήσουν το θύμα τους τόσες ημέρες στο ύπαιθρο και όχι σε κάποιο κρησφύγετο έγινε για έναν και μοναδικό λόγο: για να μην αφήσουν πίσω τους ίχνη. Μάλιστα, όπως ομολόγησαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, η ιδέα των δραστών ήταν πραγματικά ευφυέστατη, πλην όμως δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη σύλληψή τους.

Πώς έφτασαν στην εξιχνίαση

Από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί επικέντρωσαν τις έρευνές τους στους ανθρώπους που είχαν εργαστεί στην ανέγερση της πολυκατοικίας όπου διέμενε ο 28χρονος δημοσιογράφος.

Επί μήνες παρακολουθούσαν διακριτικά τους εργάτες που είχαν δουλέψει εκεί, μέχρι να καταλήξουν στον 47χρονο Αλβανό. Την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση για την εξιχνίαση της απαγωγής οι αστυνομικοί προσήγαγαν στην Ασφάλεια πενήντα άτομα – ανάμεσά τους και τον δράστη, ο οποίος «έσπασε» και ομολόγησε την πράξη του.