Στην Κύπρο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νέων

Μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς αθλητικές οργανώσεις που διοργανώθηκαν ποτέ στην Κύπρο, θεωρείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νέων (ISAF Youth Sailing World Championship), που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 20 Ιουλίου, στη θαλάσσια περιοχή του ιστιοπλοϊκού Κέντρου του ΚΟΑ, στη Λεμεσό.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Γιάννος Φωτίου, έκανε αναφορά στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει ο τόπος και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μελών της Ομοσπονδίας, ώστε να υπάρξει κατάλληλη και πλήρης προετοιμασία και να διεξαχθεί μια καθόλα επιτυχημένη διοργάνωση.

Ήδη, συνέχισε, έχουν δηλώσει συμμετοχή 358 αθλητές και 113 προπονητές και συνοδοί, από 56 χώρες για αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «μικρή ιστιοπλοϊκή Ολυμπιάδα», υπενθυμίζοντας την ίδια ώρα τη μεγάλη επιτυχία του αργυρού ολυμπιονίκη Παύλου Κοντίδη, ο οποίος είναι και ο μόνος που κατάφερε να κερδίσει δυο φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νέων.

Αναφερόμενος στις επιτροπές που έχουν συσταθεί από την Ομοσπονδία, ενόψει της διοργάνωσης, ο κ. Φωτίου δήλωσε πως αυτές συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς σε καθημερινή βάση, με στόχο να φέρουν σε αίσιο πέρας μια αποστολή, που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση που ανέλαβε μέχρι τώρα η Κυπριακή ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και η κυπριακή ιστιοπλοΐα γενικότερα.

Τη διοργάνωση, στην οποία θα υπάρχουν οι κατηγορίες αγωνισμάτων Ολυμπιακής Κλάσης RSX, Laser Radial, Διεθνής Κλάσης 420, SL16 και 29ers, στηρίζουν ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Πάμπος Στυλιανού, ανέφερε πως παρά τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες και την ανάγκη για περισυλλογή, ο Οργανισμός αποφάσισε να στηρίξει την όλη προσπάθεια με οικονομική και άλλη βοήθεια, αφού αξιολόγησε τα πλεονεκτήματα που αυτή η διοργάνωση δημιουργεί για τον τόπο, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα ότι, αυτή η βοήθεια θα εξαρτηθεί από τους προϋπολογισμούς του κράτους.

Τη χορηγία 30 χιλιάδων ευρώ για οικονομική ενίσχυση της διοργάνωσης, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύεται έμπρακτα η σημασία που προσδίδουμε σε τέτοιου είδους γεγονότα, τα οποία προβάλλουν με θετικό τρόπο τη χώρα μας στο εξωτερικό αναζωογονώντας παράλληλα την τοπική οικονομία».

Την ικανοποίηση του από τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας Νέων στη Λεμεσό, εξέφρασε ο Δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος ανέφερε πως, την ώρα που διανύουμε μια περίοδο τεράστιων οικονομικών δυσκολιών για τον τόπο μας, «είναι καθήκον μας να στηρίξουμε ο κάθε ένας, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, αυτήν τη διοργάνωση».