Στην Κύπρο τα ειδικά ψυγεία υπερκατάψυξης εμβολίων

Στην Κύπρο τα ειδικά ψυγεία υπερκατάψυξης εμβολίων

Στην Κύπρο  έφθασαν σήμερα το πρωί, τα δύο ειδικά ψυγεία φύλαξης των εμβολίων της Pfizer και τη Δευτέρα θα τεθούν σε λειτουργία, από τις Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες του κράτους.

Συγκεκριμένα, ελλιμενίστηκε στο λιμάνι Λεμεσού, το εμπορικό πλοίο που μεταφέρει τα ειδικά ψυγεία. Το εμπορικό πλοίο της MSC, το MSC LAUSANNE που μεταφέρει τα ψυγεία κατέπλευσε από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από το λιμάνι της Χάβρης.

Το πλοίο μεταφέρει δύο ειδικά-ψυγεία βαθιάς ψύξης, αξίας 15 χιλιάδων ευρώ το ένα, όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια των Pfizer/BionTech στους -75 βαθμούς Κελσίου.

Μετά την εκφόρτωση τους, τα ψυγεία θα μεταφερθούν στη Λευκωσία, σε άγνωστη τοποθεσία, τακτική που έχουν ακολουθησει και άλλες χώρες.

Τα ψυγεία διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας και θα τηρηθούν όλα πρωτόκολλα παραλαβής, αποθήκευσης και παράδοσης. Έχει δυνατότητα αποθήκευσης 80.000 εμβολίων. Πρόσβαση θα υπάρχει μόνο από το προσωπικό που ήδη έχει οριστεί και του έχει ανατεθεί η φύλαξη αλλά και η σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήματος.

Τη Δευτέρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεδριάσει για την έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech και αναμένεται ότι οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου.