Στην Κύπρο η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα αίτια της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος

Τα δεδομένα που οδήγησαν στην κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών και στη συνέχεια στην κατάρρευση του οικονομικού συστήματος της Κύπρου, θα εκτιμήσουν την ερχόμενη εβδομάδα τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα, που θα έρθουν στο νησί.

Στόχος να ετοιμαστεί ενδιάμεση έκθεση έως τα μέσα του 2013 και η τελική έως το τέλος του χρόνου, οι οποίες και θα δημοσιευθούν και θα δοθούν στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Θα καταγράφονται τα στοιχεία που θα έχουν εντοπιστεί, καθώς και ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε το έργο της στα μέσα Νοεμβρίου, μετά το διορισμό των μελών της από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου, θα προβεί επίσης σε συστάσεις προς την Κεντρική Τράπεζα, σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της σταθερότητας του τομέα, έτσι ώστε να ωφεληθεί η κυπριακή οικονομία σε μακροπρόθεσμη βάση.

Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο θα συνεχίσουν τις επαφές τους με παράγοντες του οικονομικού και πολιτικού συστήματος, μεταξύ των οποίων τραπεζίτες, επιχειρηματίες, επόπτες. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων, ενώ θα τους δοθούν και ερωτήματα όπως, πως μπορεί να αποφευχθεί παρόμοια κατάσταση στο μέλλον. Επίσης, με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η άνευ ορίων επέκταση στην Ελλάδα, πως εκτιμήθηκε η μεταφορά κεφαλαίων από την Κύπρο και που στηρίχθηκαν για να αγοράσουν τράπεζες σε ξένες χώρες και τι είχε να επωφεληθεί η Κύπρος από αυτές τις εξαγορές, τη στιγμή που αναλάμβαναν αυτό το ρίσκο.
Με βάση αυτές τις επαφές, η Επιτροπή θα διαμορφώσει γνώμη για το τι πήγε στραβά και θα ετοιμάσει εισηγήσεις για το τι πρέπει να αλλάξει ώστε να μπει σε πιο υγιή βάση ο τραπεζικός τομέας, με την ελπίδα ότι θα αποτραπούν παρόμοια άσχημα φαινόμενα για την Κύπρο. Η Επιτροπή θα περιλάβει επίσης στις εισηγήσεις της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τρόπους για καλύτερο ρόλο των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών και πως διασφαλίζεται η εφαρμογή αυτού του ρόλου των ΔΣ. Επίσης, αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας που πραγματοποιεί η Alvarez & Marsal για να ολοκληρώσει την άποψη της στο θέμα της αγοράς των ελληνικών ομολόγων.
Η Επιτροπή θα κρίνει και ως προς το θέμα των αξιογράφων κατά πόσο η Κεντρική τράπεζα, μέσω της νομοθεσίας της, προστατεύει τους καταθέτες ,κατά πόσον ελέγχει τις τράπεζες όταν προωθούν πολύπλοκα ή απλά προϊόντα προς το κοινό, ότι υπάρχει μεγάλη διαφάνεια και ότι είναι πολύ σαφείς οι όροι που θέτουν για το τι χαρακτηρίζει ένα προϊόν ή ένα δάνειο.
Τον Φεβρουάριο, αφού έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους στην Κύπρο, τα μέλη της Επιτροπής για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα θα συναντηθούν στην Αγγλία με εμπειρογνώμονες που διενήργησαν παρόμοια μελέτη για ανταλλαγή απόψεων και για να ακούσουν τις εμπειρίες των ξένων εμπειρογνωμόνων επί του θέματος.