Στην Θεσσαλονίκη ο Φρανσουά Ολάντ: «Κατανόηση και αλληλεγγύη στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα» (Video)

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης του Γαλλικού Ινστιτούτου με τίτλο «Από τον Σαρλ ΝτΕ Γκολ στο σήμερα- Το Λυσέ, μία διαδρομή».

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας εγκαινίασε την έκθεση στη συμπρωτεύουσα, στην επέτειο συμπλήρωσης 60 χρόνων από την επίσκεψη του Στρατηγού Ντε Γκολ στην πόλη.Ο Ολάντ μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 για την ενεργειακή κρίση, την Ευρώπη και το ρόλο της Ελλάδας.

«Ευρώπη κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις»
«Προς το παρόν, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ κάνουν τα πάντα, ώστε να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας και οι καταναλωτές να μπορέσουν να αποζημιωθούν σχετικά με το φορτίο, που τους επιβλήθηκε», σημείωσε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η «Ευρώπη κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις και να κρατήσει την ενότητά της, παρόλο που πήρε χρόνο, είτε αφορούσε την κρίση στη ζώνη του ευρώ, (και ευτυχώς η Ελλάδα παρέμεινε στη ζώνη του ευρώ) είτε είχε να κάνει με την πανδημία, είτε με την προσφυγική κρίση, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή ενότητα νίκησαν. Οπότε πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με την ενεργειακή κρίση και με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».

«Αλληλεγγύη απέναντι σε κάθε χώρα που θα δεχτεί επίθεση»
Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις και την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ο Ολάντ σχολίασε: «Η στρατηγική συνεργασία είναι πιθανή στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της αλληλεγγύης, που πρέπει να έχουμε, απέναντι σε κάθε χώρα, που θα δεχτεί επίθεση. Αλλά πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να πούμε ότι δεν είναι αποδεκτό, συγκεκριμένα ένα άλλο κράτος μέλος της Συμμαχίας να μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια ή την εδαφική ακεραιότητα μίας συμμάχου».

Γι αυτό, δεν πρέπει να αντιδράσουμε μόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας Γαλλίας-Ελλάδας, ακόμα και αν είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να επιδείξουμε όλη μας την κατανόηση και αλληλεγγύη στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ελλάδα, σημείωσε ο τέως πρέοδρος της Γαλλίας.