Στην Επιτροπή Εργασίας την Παρασκευή το νομοσχέδιο για το ΕΕΕ

Εκ νέου συνέρχεται την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στις 10 το πρωί, οπότε οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα θέσουν τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου θα δώσει τις δικές της απαντήσεις.

Σε δηλώσεις του για τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, ο Πρόεδρος της, Ανδρέας Φακοντής, είπε πως έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και των κανονισμών του.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία, σημείωσε, στην παρουσία και των κοινωνικών εταίρων να γίνει η ανάλυση από την Υπουργό Εργασίας και τους συνεργάτες της, των σχεδίων για τις έκτακτες ανάγκες, την φροντίδα ως επίσης και για την κοινωνική παρέμβαση.

Επεξηγήθηκε επίσης και κατατέθηκαν, συνέχισε, τα πρωτόκολλα αναφορικά με το βαθμό αναπηρίας που είναι ένα από τα ζητήματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει την αντίδραση του αναπηρικού κινήματος σε σχέση με τον βαθμό της αναπηρίας που θα λαμβάνεται υπόψη για να είναι κάποιος δικαιούχος στο ΕΕΕ.

Δυστυχώς ούτε και σήμερα, είπε ο κ. Φακοντής, το Υπουργείο Οικονομικών μας έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον η αναφορά ότι ο Προϋπολογισμός πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερος αφορά το σύνολο του Προϋπολογισμού ή μόνο τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, ενώ είχαμε ζητήσει σήμερα όπως επεξηγηθεί αυτή η αναφορά.

Ανέφερε ότι με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής στις 10 Ιουλίου το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί θα βρίσκονται ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος για ψήφιση.

Εμείς ως ΑΚΕΛ, συμπλήρωσε, εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη αναφορά της δημοσιονομικής ουδετερότητας έχει να κάμει με τις κοινωνικές παροχές, με την κοινωνική πρόνοια και δυστυχώς μέχρι την ολοκλήρωση της σημερινής συζήτησης δεν έχουν κατατεθεί στοιχεία που να μας πείθουν από πού θα βρεθούν τα 25 εκ. ευρώ για το 2014 και τα 50 εκ. για το 2015.