Στην Ακρόπολη ο Ομπάμα – τι αναμένεται να πει στην ομιλία του

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επισκέπτεται σήμερα την Ακρόπολη όπου σύμφωνα με πηγές της Ουάσινγκτον αποτελεί «παιδικό του όνειρο».

Η πρόθεση και μόνο για ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ στην κοιτίδα της Δημοκρατίας με φόντο την Ακρόπολη είναι ενδεικτική των μηνυμάτων που θέλει να στείλει ο Μπαράκ Ομπάμα στο κλείσιμο της οκταετίας του ως ισχυρότερος ηγέτης του πλανήτη. Ήδη, στο διεθνή Τύπο γίνεται αναφορά στο «όνειρο του Ομπάμα να μιλήσει για τη Δημοκρατία μπροστά στον Παρθενώνα, στην γενέτειρα της ίδιας της Δημοκρατίας».

Με τα μηνύματα στήριξης για το χρέος, το προσφυγικό και το Κυπριακό να αποτελούν πλέον γεγονός από τις τοποθετήσεις του Ομπάμα κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Αθήνα, ο λόγος του αναμένεται να επικεντρωθεί στη σημασία της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία αμφότερα απειλούνται ευθέως από τις ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις που αναπτύσσονται ραγδαία και στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Χωρίς να κατονομάσει τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υπογραμμίσει τα υπέρτατα αγαθά τα οποία τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση από τις πολιτικές δυνάμεις του συντηρητισμού που γιγαντώνονται, στέλνοντας έτσι μήνυμα και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς Παρίσι και Βερολίνο εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο με ακροδεξιά στοιχεία να εμφανίζουν γεωμετρική αύξηση στα ποσοστά τους.

Ως εκ τούτου, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υπογραμμίσει από το λίκνο του πολιτισμού και της Δημοκρατίας τη σημασία της ενίσχυσής της και του κοινωνικού κράτους ως συγκολλητική ουσία τόσο στην ΕΕ, όσο και στις ΗΠΑ, που εμφανίζονται βαθιά διχασμένες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ.