Στην Αθήνα το απόγευμα η Ανγκελα Μέρκελ

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ η υπηρεσιακή -πλέον- καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε μια από τις τελευταίες θεσμικές επισκέψεις της ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αποδεχόμενη την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφτεί την Ελλάδα, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σλοβενία.

Ρόλος διαμεσολαβητή

Για την Καγκελαρία, «το ταξίδι στην Ελλάδα είναι σημαντική ένδειξη της στενής συνεργασίας των δύο χωρών», σε μια εποχή μετάβασης της Γερμανίας, παρότι το Βερολίνο προσδοκά στη συνέχιση του διαμεσολαβητικού του ρόλου, ιδίως στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και στην «εποχή Σόλτς».

Η ίδια, άλλωστε, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε πως θα «κοιμάται ήσυχη» παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Όλαφ Σολτς και σε ένα συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων (FDP) παρά τις «διαφορετικές πολιτικές», εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μέχρι τότε, Ελλάδα και Γερμανία «έχουν στο πλαίσιο της ΕΕ πολλά κοινά ζητήματα και συμφέροντα», είχε επισημάνει με αφορμή την επισημοποίηση του ταξιδιού η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, περιγράφοντας ως πεδία σύγκλισης μεταξύ των δύο χωρών τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τη δημόσια υγεία, τη μετανάστευση.

Η τελευταία αναμένεται να βρεθεί ψηλά στη διμερή ατζέντα των συναντήσεων της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Αθήνα, καθώς το Βερολίνο «προσβλέπει στις συναντήσεις» που θα έχει στην ελληνική πρωτεύουσα η κ. Μέρκελ με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, όπως υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Διάλογος και λύσεις

«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ. «Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους» περιέγραψε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Εκπρόσωπό της, η Γερμανίδα Καγκελάριος αυτό «το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία», καθώς η κ. Μέρκελ πραγματοποίησε «αποχαιρετιστήρια επίσκεψη» στην Κωνσταντινούπολη, στις 16 Οκτωβρίου. Με θέα το Βόσπορο, η Γερμανίδα Καγκελάριος συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό θέρετρο στα Θεραπειά, σε μια συζήτηση, που συμπεριέλαβε, μεταξύ άλλων, την προσφυγική κρίση, τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη, την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν, τη Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας για τα τελευταία πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές, αφού εκτίμησε ότι κάποια ζητήματα, όπως το Κυπριακό, είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο.

Στις κοινές της δηλώσεις μάλιστα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η κ. Μέρκελ έκανε εκτενή αναφορά στη βοήθεια που παρέχει η ΕΕ προς τη γειτονική χώρα για το προσφυγικό, η οποία ανέρχεται σε 4,5 δις ευρώ, επιμένοντας στην «απαραίτητη» συνεργασία της Τουρκίας στο συγκεκριμένο πεδίο, παρά τις αιτιάσεις του κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα κρατά «κλειστά» τα σύνορά της.

Παρότι οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας βρίσκονται παραδοσιακά σε καλό επίπεδο, τόσο λόγω της εμπορικής και βιομηχανικής επέκτασης του Βερολίνου στη γειτονική χώρα, όσο και λόγω της επιρροής στη γερμανική πολιτική σκηνή των περισσότερο από 4 εκατομμύρια Τούρκων που διαβιούν στη χώρα, η τελευταία, ωστόσο, κίνηση του Τούρκου Προέδρου να απειλήσει με απέλαση τους πρεσβευτές 10 χωρών (μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας) για την υπόθεση του φυλακισμένου Τούρκου επιχειρηματία, Οσμάν Καβαλά άφησε πικρή γεύση στη γερμανική πρωτεύουσα, η οποία αρκέστηκε σε αναπαραγωγή της ανάρτησης της Πρεσβείας των ΗΠΑ (αναφορικά με τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλης χώρας βάσει του Άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης επί των Διπλωματικών Σχέσεων), προκειμένου να κατευνάσει την οργή του Τούρκου Προέδρου.

Διάθεση ανασκόπησης

Με αυτά τα δεδομένα, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα γίνει αύριο στις 10.30 το πρωί, δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ αμέσως μετά (στις 11) θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική συνεργασία, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, όπως και το προσφυγικό. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις, με το ενδιαφέρον να περιστρέφεται γύρω από τον πολιτικό απολογισμό της Γερμανίδας Καγκελάριου μετά από 16 χρόνια παραμονής της στο τιμόνι της Γερμανίας. Η κ. Μέρκελ, άλλωστε, εξομολογήθηκε δημόσια -λίγες εβδομάδες πριν αποχωρήσει επισήμως από την Καγκελαρία, σε εκδήλωση με τη νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι- πως η «δυσκολότερη» στιγμή της 16ετούς διαδρομής της στο αξίωμα ήταν «όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα» αναφερόμενη στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αναζωπυρώνοντας ήδη την περιέργεια της ελληνικής κοινής γνώμης αναφορικά με το περιεχόμενο των δηλώσεών της, στην «κύκνεια» επίσκεψή της στην Ελλάδα. Στο περιθώριό της, επιπλέον η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ θα ανταλλάξει απόψεις με νέους που δραστηριοποιούνται στην Κοινωνία των Πολιτών, ενώ αναμένεται να δειπνήσει σήμερα το βράδυ με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του.