Στην Αθήνα η τελεσίδικη απόφαση για το δυστύχημα του Helios

Νομικοί κύκλοι θεωρούν αναμενόμενη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για επανεξέταση της δίκης του Helios στην Ελλάδα. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτό το σχετικό αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας  με το σκεπτικό ότι η απόρριψη του αιτήματος θα σήμαινε το άδοξο τέλος της έφεσης που ήδη εκδικάζεται από τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, με αθώωση των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όποια απόφαση ληφθεί πρώτη, από τα δύο εφετεία, στην Ελλάδα ή την Κύπρο – καθώς γίνεται παράλληλη εκδίκαση – είναι αυτή που θα ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος. Με δεδομένο λοιπόν ότι η δίκη της υπόθεσης βρίσκεται στο τέλος της , είναι λογικό η τελική απόφαση να ανήκει στην ελληνική δικαιοσύνη.

Στην  Κύπρο οι κατηγορούμενοι του αεροπορικού δυστυχήματος της Helios αθωώθηκαν χωρίς να απολογηθούν, ενώ στην Ελλάδα καταδικάστηκαν. Πρόκειται για τους Δημήτρη Πανταζή, διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, διευθυντή πτητικών επιχειρήσεων, Γιάνκο Στοϊμένοφ, αρχιπιλότο, και Άλαν Ίργουιν, μηχανικό. Το Πρωτοδικείο Αθηνών χωρίς κανένα ελαφρυντικό και χωρίς να δίνει το δικαίωμα εξαγοράς επέβαλε ποινή 123 ετών σε κάθε ένα από τους τέσσερεις κατηγορούμενους .