Στην Ήπειρο ο Τσίπρας μαζί με το μισό υπουργικό

Στα Γιάννενα βρίσκεται εδώ και ένα εικοσιτετράωρο το μισό υπουργικό συμβούλιο για το 5ο κατά σειρά περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση και εντός της ημέρας το «παρών» στα… πάτρια εδάφη δίνει και ο πρωθυπουργός.

Αν και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον για την τρίτη αξιολόγηση, η στρατηγική του Μαξίμου – που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι- περί ανάπτυξης και τόνωσης του επενδυτικού κλίματος δεν αλλάζει.

Αντιθέτως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προχωράει κανονικά και ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει στα προβλήματα και θα απαριθμήσει τις ανάγκες της Ηπείρου.

Ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι θα έχει την ευκαιρία να… εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την εν λόγω περίσταση, προτάσσοντας μέσα από την ομιλία του την «ατζέντα» για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την προσέλκυση των επενδύσεων, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι προτεραιότητες Τσίπρα για την Ήπειρο

Ειδικότερα, οι προτεραιότητες που αφορούν την Περιφέρεια και στις οποίες θα εστιάσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ομιλία του, είναι:

• Ο ταχύτερος δυνατόν εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων

•Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και η δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων

•Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και η υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό

•Στήριξη της κτηνοτροφίας

•Παρουσίαση χρηματοδοτικών εργαλείων. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακός Νόμος. Με
ειδική στόχευση στον αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό και την οικονομία της γνώσης

Ενέργεια-υποδομές στο επίκεντρο

Σε ο,τι αφορά στην ενέργεια, θα υπάρξει αναφορά στο ζήτημα της τροφοδοσίας των πόλεων της Περιφέρειας με φυσικό αέριο.

Αναφορά θα κάνει ο πρωθυππυργός και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιφέρεια, αλλά και στις υποδομές και ειδικότερα στα Οδικά έργα (πρόσφατα παραδόθηκε η Ιόνια Οδός) τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ακόμη θα τονίσει την στήριξη της έρευνας και τη σύνδεση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα.

Μαζί με το μισό υπουργικό

Σήμερα, η πρώτη συνεδρία θα έχει ως θέμα την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση και θα αρχίσει στις 10πμ.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, ο αν. υπ. αγροτικής ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο γγ Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Αντώνογλου. Η δεύτερη παράλληλη συνεδρία θα αφορά την παιδεία, την έρευνα και την οικονομία της γνώσης, με ομιλητές τον υπ. Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή του Κώστας Φωτάκη.

Δύο θα είναι και οι απογευματινές συνεδρίες που θα διεξάγονται παράλληλα με ώρα έναρξης στις 14.00. Η πρώτη έχει θέμα την κοινωνική πολιτική, με ομιλητές την υπ. Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, την αν. υπ. Ράνια Αντωνοπούλου και την επίσης αν. υπ. Θεανώ Φωτίου. Η δεύτερη παράλληλη συνεδρία έχει θέμα τις υποδομές και τις πολιτικές για την υγεία και ομιλητές θα είναι ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής του Παύλος Πολάκης.

Παρόντες είναι και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.