ΣτΕ: Αντισυνταγματική η εφεδρεία του πρώτου Μνημονίου

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζεται σύμφωνα με απόφαση υπ. αριθμ. 3354/2013, της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εφεδρεία στον Ελληνικό δημόσιο τομέα που εντάχθηκε στο πρώτο Μνημόνιο το 2011(Ν. 4024/2011) και η υπουργική απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.26.14/56/ ΟΙΚ.1872/8.11.2011.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικό το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα που απασχολούνται καθαρά με σχέση Δημοσίου Δικαίου, καθώς έκριναν ότι αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος και στη συνταγματική αρχή τής ισότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση «δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η πρόβλεψη στον νόμο της υποχρεωτικής, και χωρίς προηγούμενη κρίση του υπαλλήλου από υπηρεσιακό συμβούλιο, αποχωρήσεώς του» με κριτήριο αποκλειστικά και μόνο τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου πραγματικής υπηρεσίας. Επίσης θεωρείται ότι «δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο θεμιτός σκοπός της αναδιοργανώσεως των δημοσίων υπηρεσιών και της ορθολογικής διαχειρίσεως της αντίστοιχης δημόσιας δαπάνης, να καθορίζονται όροι υποχρεωτικής απομακρύνσεως υπαλλήλων από την υπηρεσία με βάση κριτήρια μη συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της διοικήσεως, αλλά και με τα προσόντα, τις ικανότητες και την εν γένει υπηρεσιακή τους απόδοση και η κατάργηση των οργανικών θέσεων, τις οποίες κατείχαν οι αποκρινόμενοι, να επέρχεται ως αυτόθροη συνέπεια της απομακρύνσεως».

Όπως κάνει σαφές η απόφαση «η μεταβολή στο υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που έχει ως συνέπειες στην οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, αφενός δεν βασίζεται σε προηγούμενο ανακαθορισμό των λειτουργιών του κράτους και τη διοικητική αναδιοργάνωσή του κατ’εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών με κριτήριο την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, η δε κατάργηση των νομοθετημένων οργανικών θέσεων δεν επέρχεται ως συνέπεια της αναδιαρθώσεως και αφετέρου δεν ανάγεται σε πάγια αλλαγή του γενικού καθεστώτος που διέπει τους όρους λύσεως της υπαλληλικής σχέσεως με απόλυση λόγω ορίου ηλικίας και 35ετίας».

Υπενθυμίζεται ότι κατά της του επίμαχου νόμου και της υπουργικής απόφασης έχουν η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι έρχονται σε αντίθεση τόσο με το Σύνταγμα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Σχέδιο εφεδρείας υπάρχει και στο δεύτερο Μνημόνιο.