Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ δεν έχει καμιά ενημέρωση για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο ΠτΔ στο ΓΓ του ΟΗΕ

Το ΑΚΕΛ δεν έχει καμιά ενημέρωση για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο ΠτΔ στο ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Το ΑΚΕΛ δεν έχει καμιά ενημέρωση για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο ΓΓ του ΟΗΕ. Ούτε υπήρξε οποιαδήποτε διαβούλευση του Προέδρου με τις πολιτικές δυνάμεις πριν αποσταλεί, όπως, κατά την άποψη μας, θα έπρεπε να γίνει. Επισημαίνουμε επίσης, ότι δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση του Προέδρου στην πρόταση που του έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ για το πώς θα πρέπει να δράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στις πληροφορίες που φέρουν τον Πρόεδρο να προτείνει ΜΟΕ, υπενθυμίζουμε ότι συνταγές εφαρμογής μεγαλεπήβολων ΜΟΕ χωρίς ταυτόχρονη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, είχαν επιχειρηθεί και στο παρελθόν, για παράδειγμα την περίοδο 1993-94, και οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι τα όποια μέτρα πρέπει να λειτουργούν υποβοηθητικά στην διαδικασία λύσης του Κυπριακού και όχι να την υποκαθιστούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρόταξη των ΜΟΕ ουσιαστικά υπονομεύει την προσπάθεια του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συναντίληψης επί του Πλαισίου Γκουτέρες, κάτι που ουσιαστικά θα καταστήσει αναπόδραστη τη συνολική λύση του Κυπριακού.