Στεφάνου: Συστημικός κίνδυνος για την Ευρώπη από την Κύπρο

Σχολιάζοντας τη δήλωση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, ότι αν η Κύπρος δεν λάβει διεθνή βοήθεια τότε θα πτωχεύσει, επισημαίνοντας, παράλληλα τους κινδύνους για ολόκληρο το ευρωσύστημα αν μια χώρα μέλος διολισθήσει στη χρεοκοπία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε τη συμφωνία του.

«Ανεξαρτήτως μεγέθους, τόσο της χώρας όσο και της οικονομίας, δεν παύει μια χώρα που είναι κράτος μέλος της Ευρωζώνης να είναι συστημική και έτσι θα πρέπει να προσεγγίζεται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη, τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης…Άρα η Κύπρος θα πρέπει να τύχει της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να βοηθηθεί έτσι ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει που σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό, σ’ ένα καθοριστικό βαθμό, αυτές οι δυσκολίες έχουν ξεκινήσει λόγω της ευρωπαϊκής απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους, γεγονός που είχε τελικά αρνητική αντανάκλαση πάνω στην κυπριακή οικονομία ένεκα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι το θέμα της δανειακής σύμβασης καθυστερεί ένεκα κάποιων σκοπιμοτήτων στην Ευρώπη… «Είτε αυτές οι σκοπιμότητες είναι εκλογικές ή άλλες καθυστερούν την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης…αυτό αποτελεί και απάντηση σε όλους όσοι ασκούν άδικη κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης ότι δήθεν καθυστερεί την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης».

Ως προς τις κατηγορίες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είπε ότι «είναι γνωστές οι θέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά αυτό το θέμα. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί τον έλεγχο διαφόρων εντεταλμένων επιτροπών και οργανισμών… η Κύπρος σήμερα έχει βρεθεί στο επίκεντρο άδικων επιθέσεων και αστήρικτων ισχυρισμών σε σχέση με αυτό το θέμα. Έχουμε πει ξανά», συνέχισε, «ότι η Κύπρος είναι ανοικτή για έλεγχο, φτάνει αυτός ο έλεγχος να γίνεται μέσα από τις διαδικασίες όπως προβλέπονται τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς».