Στεφάνου: Πολύ προχωρημένες οι διαδικασίες για τις δημοτικές εκλογές

Ο Γ.Γ. Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου μετά τον χαιρετισμό του στην εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος προέβη σε δηλώσεις για θέματα της επικαιρότητας

Κυπριακό

Εμείς δεν έχουμε πληροφόρηση για το πρόγραμμα της ούτε έχουμε βολιδοσκοπηθεί για κάποια συνάντηση, αλλά εν πάση περίπτωση θεωρούμε ότι ο ΠτΔ θα πρέπει να αξιοποιήσει τη συνάντηση που θα έχει με την προσωπική απεσταλμένη για να μεταφέρει την θέση της ΕΚ πλευράς ότι θέλουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ότι στη δική μας την αντίληψη οι συγκλίσεις θα πρέπει να διαφυλαχθούν και ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση επί της βάσης του πλαισίου Γκουτέρες. Αυτή πρέπει να είναι θέση της εκ πλευράς έτσι όπως την διατυπώσαμε και στην επιστολή που έχουμε αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από μερικές μέρες, αυτή είναι η θέση που έχουμε εξηγήσει και στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι εμείς θα πρέπει να συναντήσουμε τη θέση του διεθνούς οργανισμού και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που για τέσσερα συναπτά έτη διατύπωνε στις σχετικές εκθέσεις του και στα τότε ψηφίσματα του οργανισμού ΗΕ. Σταμάτησε ο διεθνής οργανισμός να διατυπώνει αυτή τη θέση όταν είχε αναδειχθεί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο κ. Τατάρ που όπως είναι γνωστό είναι θιασώτης της διχοτόμησης, της λύσης δύο κρατών. Είναι για αυτό που εμείς θα πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να είμαστε συνεπείς και ξεκάθαροι σε σχέση με τη συμφωνημένη βάση λύσης του κυπριακού που είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως της περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ευρωεκλογές

Χθες το ΑΚΕΛ στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος έχει εγκρίνει το ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές. Είναι ένα ψηφοδέλτιο που αποτελείται από τρεις άντρες και τρεις γυναίκες έχει δηλαδή αυτή την έμφυλη ισορροπία, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σχέση πάρα πολύ με ζητήματα που απασχολούν τόσο την Ευρώπη, όσο και την Κύπρο, είναι ένα ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει και τον τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Θεωρούμε ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο που μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες που έχει η Κύπρος στην Ευρώπη, για την Ευρώπη και για την Κύπρο για να συνεχίςει την πολύ σκληρή δουλειά που κάνει το ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κύπρο μας, τον λαό μας, την Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ξεκινούμε την προσπάθεια με στόχο να διατηρήσουμε τις δύο έδρες που έχουμε στο Ευρωκοινοβούλιο από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που είχε γίνει το 2004 όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοτικές Εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις Δημοτικές Εκλογές, είναι πολύ προχωρημένες οι διαδικασίες. Οι αποφάσεις για τους Δημάρχους, τα Δημοτικά μας Συμβούλια, για τους εκλογικούς μας συνδυασμούς στις σχολικές εφορίες λαμβάνονται στις εκλογικές συνελεύσεις των αντίστοιχων οντοτήτων. Για παράδειγμα για τον Δήμαρχο, οι εκλογικές μας συνελεύσεις είναι όσες περιοχές εντάσσονται στο Δήμο εκεί αποφασίζονται και υποψηφιότητες για τους δημάρχους, κατά αντιστοιχία γίνεται το ίδιο με το δημοτικά συμβούλια.

Στο επίπεδο του προέδρου των επαρχιακών οργανισμών οι αποφάσεις λαμβάνονται στις αντίστοιχες Επαρχιακές Επιτροπές. Είναι πολύ δημοκρατικές οι διαδικασίες μας και είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ήδη σε πολλές περιοχές έχουμε εξαγγείλει τα ψηφοδέλτια μας και τους υποψήφιους που στηρίζουμε είτε προέρχονται από το ΑΚΕΛ, είτε από ευρύτερο χώρο, γιατί στηρίζουμε και ανεξάρτητους υποψήφιους. Μπαίνουμε στην προεκλογική εκστρατεία με πολλή αυτοπεποίθηση, με πολλή διάθεση για δουλειά και είμαι βέβαιος ότι ως αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς θα έχουμε πάρα πολύ καλά εκλογικά αποτελέσματα.