Στεφάνου: Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν συνιστούν πρόκληση σε βάρος του κυπριακού λαού

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου για το Κυπριακό

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν συνιστούν πρόκληση σε βάρος του κυπριακού λαού. Συγκρούονται με το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που ορίζουν τη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, υπονομεύουν την επικείμενη άτυπη συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η λύση δύο κρατών δεν αποτελεί επιλογή για την Κύπρο. Οποιουδήποτε είδους διχοτομικές λύσεις θα αποτελέσουν την αρχή νέων μεγάλων περιπετειών για τον λαό μας. Για τους Ελληνοκύπριους θα σημαίνει την οριστική απώλεια της μισής τους πατρίδας. Για τους Τουρκοκύπριους θα σημαίνει τον σταδιακό αφανισμό της κοινότητάς τους. Η διχοτόμηση θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο μόνιμης έντασης και ανασφάλειας στο νησί, με απρόβλεπτους κινδύνους. Κάθε Κύπριος, Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος, που αγαπά την πατρίδα του πρέπει να απορρίπτει ασυζητητί την ιδέα της λύσης δύο κρατών.

Το ΑΚΕΛ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι ουδέποτε θα συναινέσει σε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών στην Κύπρο. Μόνη επιλογή είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Ο μόνος δρόμος για την υλοποίηση αυτού του στόχου είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί.

Μόνο η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για τις επερχόμενες γενιές στην πατρίδα μας.